Изпълняващият длъжността президент на ФИФА Иса Хаяту пристигна днес в Цюрих и се зае с функциите си. Камерунецът беше назначен след отстраняването на Сеп Блатер от поста заради разследване за корупция.

Африканецът беше посрещнат в щабквартирата на Световната футболна централа от генералния секретар Маркус Катнер. Той ще остане в Цюрих до другата седмица и ще председателства извънредния изпълком на ФИФА на 20 октомври.

"Ситуацията във ФИФА е извънредна, но ние сме концентрирани върху осъществяване на необходимите реформи, провеждане на президентските избори и съдействие на текущото разследване. Най-важната цел е да възстановим общественото доверие", каза Хаяту. 

На заседанието на изпълкома ще бъде утвърдена датата на извънредните избори за президент на ФИФА. Те ще се проведат на 26 февруари, а не е ясно дали дотогава Блатер ще се върне на длъжността си, защото е отстранен до средата на януари догодина. 

По всяка вероятност все пак швейцарецът ще се върне в креслото си за последния си месец като президент на централата, освен ако не бъде арестуван и обвинен от властите през този период.