Ръководството на Селтик е получило множество съобщения от фенове на отбора, от неутрални журналисти, привърженици на други отбори в подкрепа на Александър Тонев, обяви за БТА мениджърът му Антъни Раво. Мненията, че Тонев е невинен в т.нар. расистки скандал с бранителя на Абърдийн Шей Логан идвали по мейлите, в социалните мрежи на клуба, по телефона и дори в случайни лични разговори.

"Огромен брой хора са изказали съжалението си за нелепото наказание на Александър, защото то е именно такова. Имах дълъг разговор с мениджъра на тима Рони Дейла, а също така и с помощника му Джон Колинс. Те ме информираха, че неутрални в този казус хора са изразили по най-различен начин подкрепата си за Александър. Огромна част от медиите в Шотландия също са убедени, че той е наказан несправедливо”, коментира още агентът на футболиста.

През тази седмица асоциацията потвърди наказанието на Тонев, че ще бъде лишен от състезателни права за 7 мача, единият от които вече е изтекъл.

Той добави, че цялото ръководство на Селтик още веднъж е гарантирало подкрепата си за футболиста и са изразили желанието си да му помогнат да преодолее този лош момент.

“В подкрепа на Тонев своето становище е изпратил и Кеба Сесей- бивш съотборник на Александър в Лех (Познан). Сесей е защитник от Гамбия, който е написал писмо до Шотландската футболна асоциация, в което уверява, че "има много приятни и положителни спомени от съвместния си престой в Познан с българина и в никакъв случай Тонев не бива да бъде обиждан с твърдението, че е расист".

Феновете на Селтик във форумите и социалните мрежи също изразяват мнението си, че подобно решение е противоречи на елементарното право, че всеки е невинен до доказване на противното. Други пък пишат, че правосъдието на Дисциплинарния комитет на Шотландската федерация работи като съда в арабска страна или в друга държава от третия свят./БТА