В европейския футбол няма проблем с допинга. Това твърдят от УЕФА в специално становище по повод изследване на водеща лаборатория, според което около 7.7% от играчите из Стария континент са дали положителни проби за завишени нива на тестостерон. 

Тествани са били 879 футболисти от различни първенства из Европа, от които се е оказало, че 67 са имали проблеми с по-високи от нормалните нива на тестостерона в кръвта, което по принцип е нарушение на антидопинговите правила. 

"УЕФА иска да отбележи, че това проучване не посочва достатъчно научни доказателства за нарушение на правилниците, защото не отчита странични фактори в 12-те лаборатории, в които са направени тестовете."

"Още повече, не е предложена възможност за изследване на "Б"-проба, както е по правилата на Световната антидопингова агенция. Това изследване само показва, че футболът е сред спортовете, в които могат да се постигнат допълнителни резултати с помощта на стимуланти."

"УЕФА следи стриктно за спазването на антидопинговите правила и засега не се е случило да има фрапиращи нарушения в отборите от страните-членки", се казва в становището на УЕФА.