Турските клубове привлякоха някои от световните звезди на футбола това лято, но сега стана ясна и цената на това. Изследване показва, че местните тимове са натрупали общо дългове за милиарди долари. 

Според вицепрезидента на Турската футболна федерация Хюсню Гюрели, общата задлъжнялост на 18-те тима в елита е достигнала 1.66 млрд. долара. В същото време, клубовете имат да получават от различни длъжници само около 160 млн. долара. 

"Приходите на отборите са много малки, в сравнение със сумите, които дължат. Чистата им загуба за миналата година е 100 млн. долара. Не знам как могат да оперират с такова тежко финансово бреме."

"Има изход, като един от тях е да създадем едно акционерно дружество под шапката на федерацията и по този начин да създадем един общ силен бранд, през който да минават всички финансови операции. Трябва да се намери изход", сподели Гюрели. 

Общият размер на дълговете на турските клубове ги подрежда по този показател до тимовете от Топ 5 на европейските първенства. Целта на УЕФА обаче е тази задлъжнялост да става все по-малка и затова беше въведен финансовият феърплей.