Холандската легенда Марко ван Бастен напусна поста си като старши треньор на местния АЗ Алкмаар. Официалната информация е, че стресът е дошъл в повече на бившия нападател и той е решил да се оттегли от поста. 

Все пак, легендарният бивш футболист ще остане на работа в отбора. Той ще е помощник-треньор, а постът му се заема от досегашния му асистент Алекс Пастоор. Последният на практика водеше отбора от 28 август, когато Ван Бастен излезе в болнични. 

"Просто стресът е огромен и не мога да се справя с него. Знаете, че получих сърцебиене, но това не е нещо, с което да не съм свикнал. Мислех, че ще се справя, защото и в предишни години се е случвало, но съм го преодолявал."

"Явно трябваше да променя нещо. Или да сменя начина си на работа, или да се откажа. Затова реших да не съм повече треньор на отбора, а да се върна като асистент. Радвам се, че от АЗ Алкмаар се съобразиха с мен", заяви Ван Бастен. 

Легендата пое кормилото на отбора през април тази година. Но явно задълженията там му се видяха прекалено тежки и проблемите със сърцето се обадиха отново. Ван Бастен е на 50 години, а проблемите му се възобновиха след смъртта на баща му през юли.