Носителят на „Златната топка“ Христо Стоичков подготвя феноменално шоу по случай своя юбилей догодина. Уникалното по рода си събитие, озаглавено подобаващо „50 години номер 8“, ще се проведе на 20 май 2016 г. на най-големия стадион у нас, а именно Националният „Васил Левски“. Идеята и желанието на Камата е да сподели празника си както с всички почитатели на футбола у нас, така и с най-големите футболни звезди в света, не само от близкото минало, но и от днес.

„50 години номер 8“ няма да е просто приятелски мач, а нещо много повече - грандиозно шоу, което ще събере на едно място всепризнати футболни легенди от световна величина. Те ще излязат заедно на терена за една изключително интересна среща, която ще се случи само и единствено на 20 май 2016 г. и ще остане завинаги в историята.

Христо Стоичков

източник: Gulliver/Getty Images

Събитие от подобен мащаб ще се проведе за първи път в България. Един срещу друг на Националния стадион ще се изправят най-добрите български и чужди футболни играчи, които ще покажат класата и таланта, които са им спечелили многобройни титли и отличия. Те ще бъдат разпределени в два звездни отбора – в единия ще са футболисти, предпочитащи да играят предимно с десен крак, а в другия - тези, чието тайно оръжие е левият крак.

Имената на гост-звездите, които ще участват в този невероятен спектакъл, все още се пазят в тайна. Те ще бъдат обявявани последователно всяка седмица. Топновината за футболните фенове от всички поколения е, че първият участник в шоуто е легендарният Диего Армандо Марадона.

Гениалният номер 8 Христо Стоичков е най-успелият български футболист. Играч с много лица, играч спектакъл! Носител е на най-престижните футболни награди в света – тези, които се дават само на великаните в играта: „Златна топка“ (1994 г.) и „Златна обувка“ (Двукратен носител на отличието – за сезон 1988/89 и през 1994-та на световното първенство „САЩ-94“ за голмайстор на мондиала), Купата на Европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи.

Христо Стоичков

източник: Gulliver/Getty Images

Дълги години първото нещо, което казват чужденците, когато чуят България, е името на големия световен футболист, легендата Христо Стоичков.

Огромният му талант проличава в столичния клуб ЦСКА, като за 5 години с екипа на отбора той се превръща в най-големия идол за запалянковците на „червените“ и успява да постигне всичко в родината си. Благодарение на гениалната си игра фамозният нападател е забелязан и привлечен от един от най-големите грандове в света - ФК Барселона за рекордната по това време сума за България от 4 милиона долара. С екипа на "червено-сините" Кавалерът на „Златната топка“ прави впечатляващи мачове, които ще останат завинаги в историята на каталунците и на европейския футбол.

След Барса футболните пътища на феноменалната „осмица“ минават през още няколко държави и отбори като „Парма“ (Италия), „Ал Насър“ (Саудитска Арабия), „Кашива Рейсол“ (Япония), ,„Чикаго Файър“ (САЩ) и завършват в „Ди Си Юнайтед“ (Вашингтон). След това звездата отваря нова страница в живота си – тази на треньора Христо Стоичков: селекционер на националния отбор на България 2004 - 2007 г.; „Селта Виго“ (Испания) – 2007 г.; „Мамелъди Съндаунс“ (Южноафриканска република) – 2009-2010 г.; ПФК Литекс (Ловеч) – 2012 г., ПФК ЦСКА (София) – 2013 г.

Събитието „50 години номер 8“ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил Левски“. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв.