Бастиан Швайнщайгер е новият капитан на Германия! Това разкри вестник „Билд“ няколко часа преди пресконференцията на Йоаким Льов, на която селекционерът трябва официално да обяви решението си. Малко след това пък новината бе потвърдена и от лагера на Бундестима.

Изборът на нов капитан се наложи след оттеглянето на досегашния такъв Филип Лам, а с шансове за отговорната роля се считаха Швайнщайгер, Мануел Нойер и Матс Хумелс.

Льов е взел окончателно своето решение след разговор с всички играчи, относно така наречения „съвет на играчите“, който трябваше да претърпи промени заради оттеглянето на Лам, Клозе и Мертезакер. В новия петчленен съвет са попаднали Швайнщайгер, Нойер, Томас Мюлер, Хумелс и Сами Кедира.

Сред тях Швайни е най-опитен и с най-много мачове за националния отбор. Освен това се смята, че той е с главна заслуга за сплотяването между играчите на Байерн и Дортмунд по време на Световното. Халфът се ползва с одобрението на всички в Бундестима, така че логично изборът на Льов е бил той да бъде новият капитан.