Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа  федерален закон За особеностите на юридическото регулиране в  областта на физическото възпитание и спорта в Република Крим и  образованието в новите субекти в състава на федерацията- Крим и  град с федерално значение Севастопол. 

Документът е обнародван  днес на официалния сайт на Кремъл. Законът е насочен към по-бързата интеграция на Република  Крим и Севастопол в системата на развитието на физическата  култура и спорта в РФ. Там обаче се казва, че е възможно до 1-и  юли 2015-а година двата субекта и да се получат обществена  акредитация. За придобиването на статут на регионална спортна федерация  местната обществена организация трябва да се обърне към органите на изпълнителната власт по места, които пък да изискват от  централната власт и съответните спортни организации заявление за приемането им за членове.

В случай на положителен отговор от  страна на централната власт и федерациите по съответните видове  спорт на Русия, то започва присъединителен процес, който  продължава по-малко от две години. Законът също така установява редът за признаването на  спортните звания, разрядите, квалификациите и категориите на  съдиите. Регулира се финансирането и включването на спортисти от  новите територии в националните отбори на Русия. От своя страна Украйна не признава пирсъединяването на двата субекта към Русия и продължава да ги нарича окупирани територии от съседна държава.

Украинската футболна федерация вече изпрати писма до клубовете от региона дали ще се включат в новото  първенство в ниските ешелони./БТА