Порто успя да изтръгне много сладък успех с 1:0 над Бенфика в голямото дерби на португалския футбол, което беше първо за легендарния Икер Касияс. В среща от 5-ия кръг на местното първенство момчетата на Жулиен Лопетеги спечелиха трите точки благодарение както на намесите на испанския ветеран, така и заради Андре Андре, който беше точен 4 минути преди изтичането на редовното време.

Така „драконите“ нанесоха втора загуба на шампиона от началото на сезона и в същото време остават лидери в класирането с 13 точки и без загуба до момента. Бенфика пък е трети с 9 пункта.

Логично мачът на „Драгао“ бе изпълнен с доста нерви и главният рефер Артур Диаш имаше доста работа. Той вдигна по 4 жълти картона на двата отбора.

Порто беше по-активният тим и диктуваше темпото на играта, но пък Бенфика първи стигна до чиста възможност. В 8-ата минута Икер Касияс трябваше да се намесва, след като Костас Митроглу бе оставен да стреля с глава при далечната греда при центриране от корнер.

В 11-ата пак след ъглов удар Луизао надскочи пазача си и стреля с глава, топката рикошира коварно в бранител и тръгна към долния десен ъгъл. Касияс обаче беше нащрек и намери начин да избие.

Въпреки натискът на „драконите“, техните гости продължиха да изглеждат като по-опасния тим. В 27-ата минута Гедеш се справи с пазача си отдясно и прати много добро центриране по тревата. Митроглу обаче не успя да стигне до топката, която профуча пред вратарското поле.

След почивката картината остана сходна, като може би „орлите“ заиграха с една идея по-дефанзивно.

Успешната развръзка за Порто настъпи в 86-ата минута, когато Ясин Брахими отвори атаката с петичка към Варела, а последният находчиво намери Андре Андре, за който остана единствено да избере в кой ъгъл на вратата да прати топката.