Шефът на УЕФА Мишел Платини заяви, че е готов да предостави на Комисията по етика на ФИФА цялата необходима информация за сумата, получена от Платини от страна на Йозеф Блатер.

В петък швейцарските разследващи започнаха дело срещу швейцарския шеф на Световната футболна централа по този повод.

Сеп Блатер е заподозрян, че незаконно е превел два милиона швейцарски франка на президента на УЕФА Мишел Платини. Французинът беше привикан като свидетел, а ден по-късно разследване започна и от страна на ФИФА.

Главата на европейската организация сам призна за получената сума, но обяви, че парите са били изплатени по договор, изпълнен в периода януари 1999 - юни 2002 г., но са получени през февруари 2011 г.

Мишел Платини твърди, че парите са били получени в пълно съответствие с швейцарските закони, затова е готов да предостави пълна информация на комисията по етика.

Слуховете сочат, че сумата е била преведена, за да не се кандидатира Мишел Платини за президент на ФИФА.

Сеп Блатер, който оглавява ФИФА от 1998 година, на 29 май беше преизбран на поста, след като победи единствения си опонент – принца на Йордания Али бил Ал-Хусейни. На 2 юни той обяви, че напуска.

Самият Мишел Платини обяви официално, че възнамерява да се кандидатира за президент на ФИФА при следващия вот. При успех, той обеща да реформира световната централа.

Само преди седмица швейцарската прокуратура започна разследване и срещу изпълнителния директор на ФИФА и дясна ръка на Блатер Жером Валке. Той бе обвинен в корупция, както и, че се е съгласил билети за Световното първенство в Бразилия да бъдат пуснати в продажба на изкуствено завишени цени. Веднага след това Валке бе пуснат в безсрочен отпуск.

По-рано днес стана ясно, че Сеп Блатер няма намерение да подава оставка, като е заявил това пред свои подчинени в централата. Следващият конгрес за избор на нов президент на ФИФА ще се състои на 26 февруари 2016 година в Цюрих.