Ако сте се чудили кое е най-оспорваното първенство в света, то споровете могат вече да спрат, тъй като отговорът е безспорен - алжирското!

Едва ли има друго първенство в света, в които отборът, реализирал най-много голове през сезона, изпада от елита...

Въпросният отбор се казва Ел Еулма и завърши на 14-а позиция в шампионата, който има 16 отбора. Така тимът зае последното място сред изпадащите, въпреки че е реализирал повече голове от всеки друг отбор в първенството.

Ел-Еулма все пак имаше и втората най-лоша защита, но надали в отбора са очаквали, че 11-те им победи от 30 мача няма да са достатъчни за оставане в елита.

Победа с 3:0 в последния кръг закръгли головата сметка на Ел-Еулма на 40 попадения, 3 повече от шампиона Сетиф, а головата разлика на тима бе +4. И все пак, с 38 точки отборът изпадна във втора дивизия.

Причина затова е фактът, че алжирското първенство действително изглежда като най-оспорваното в света. Затова може да се убедите само като хвърлите поглед на крайното класиране, в което разликата между Ел Еулма и седмия Алжер например е едва 3 точки, с третия Оран 6, а с шампиона Сетиф 10. Така до последните два кръга на практика почти нямаше отбор, който да е сигурен в оцеляването си.

Всъщност разликата между първия и последния бе едва 15 точки. За сравнение, в Премиършип разликата между първия и последния е 57 точки, в Примера дивисион 57, в Серия А 68, а в Бундеслигата 48.

Във всяко от тези първенства, отборите с най-много реализирани голове завършиха на първо или второ място. Не такъв обаче бе случаят за Ел Еулма...

източник: @Soccerway