Футболистите на Реал Мадрид- Кристиано Роналдо и уелското крило Гарет Бейл, както и вратарят-ветеран Джанлуиджи Буфон, Серхио Агуеро от Манчестър Сити и Пиер-Емерик Обамеянг от Борусия Дортмунд бяха първите пет имена разкрити от „France Football“, които попадат в списъка от 30 финалисти за Златната топка.

Роналдо е носител на наградата през 2013-а и през 2014-а година. През 2016-а година крилото отново претендира за трофея, след като спечели европейската титла с националния отбор на страната и Шампионската лига през май с Реал. По-рано през септември пък стана известно, че ФИФА вече няма да връчва наградата за най-добрия играч на европейския континент съвместно с „France Football“, след като изтече договорът между двете страни и той не беше подновен.

Френският нападател на Атлетико Мадрид Антоан Гризман и аржентинският голаджия на Ювентус Гонсало Игуаин, са двама от петимата във втората група номинирани за наградата Златна топка на 2016-а година. Останалите във втория списък са Диего Годин (Уругвай и Атлетико Мадрид), Пауло Дибала (Аржентина и Ювентус) и Кевин Де Брюин- белгийското крило на Манчестър Сити.

До края на днешния ден ще бъдеат обявени още 20 имена, които ще оформят листата от 30 претенденти за приза най-добър играч на Европа за годината.

Аржентинската суперзвезда на Барселона Лионел Меси има пет награди и се явява рекордьор в момента. Той е печелил Златната топка през 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 година. Соченият за основен фаворит за 2016-а Кристиано Роналдо е бил на върха три пъти- 2008, 2013 e 2014 година. Носителят на трофея и пълната класация ще бъдат обявени до края на календарната година.

Церемонията по връчването на наградата ще се проведе на 9-и януари 2017-а година в Лондон. По-рано пък стана ясно, че за разлика от други години няма да има отпадащи имена в течение на времето и обявяване на топ 3, както е било в предишни години. Така класацията ще бъде загадка до самия ден на церемонията.

"Златната топка" на „France Football“ се връчва от 1956-а година и има огромна тежест. От 1988-а година под натиска на Сеп Блатер и ФИФА започна да връчва своя награда, наречена Играч на годината. През 2010-а година ФИФА и „France Football“ сключиха договор, според който победителят се определя по пътя на гласуването между треньорите и капитаните на националните отбори и представителите на медиите, каквато пък е традицията на френското списание.