Гшпон, Швейцария.

Малкото селце в Алпите е домът на най-високопланинското футболно игрище в Европа, и единственото място на континента, където единствено изключително подготвени физически мъже могат да играят активно.

Стадион "Отмар Хитцфелд" се намира на 2000 метра надморска височина, затова, когато топката прескача предпазните мрежи отстрани, намирането й е доста сложно.

"Губим доста топки," призна нападателят Лукас Фюрер. По време на мач това се случва средно между седем и десет пъти.

Гшпон е просто малко отборче, но всеки играч, стъпил на терена там, го помни дълго, все едно е "Сан Сиро" или "Сантяго Бернабеу".

Теренът, близо до курорта Цермат, е построен на едно от малкото равни пространства в цялата околност. Всъщност, той дори не е точно цял терен, а е 3/4 от редовно игрище, или с размерите на терен за пет срещу пет.

Гшпон

източник: facebook.com/FC-Gspon

Тъй като селцето е твърде труднодостъпно за коли, футболистите пристигат с лифта.

"Въздухът тук е доста тънък. Трудно се диша, но сме свикнали. За останалите отбори е по-трудно да се приспособят към височината, но това пък ни дава предимство," прозорливо отбелязва още Фюрер.

Преди пет години, ФИФА забрани мачове на надморска височина над 2750 метра, но след сериозните протести от Боливия, чиято столица Ла Пас е на 3600 метра над морето, забраната бе вдигната.

Всъщност, Гшпон няма нужда от това предимство изобщо. Миналия сезон тимът завърши трети в своята лига, а старши треньорът, и основател на отбора Роланд Абготшпон заяви: "Може да сме популярни заради игрището, но сме сериозен отбор."

Гшпон

източник: facebook.com/FC-Gspon