Това трансферно лято продължава да изумява специалисти и анализатори с лудите пари, които се хвърлят за нови попълнения от европейските грандове. Сумата отдавна надхвърли 1 млрд. евро, а до затварянето на пазара остават повече от 24 часа. 

И макар Барселона и Реал Мадрид отново да минаха границата от 100 млн. за нови попълнения, а към тях се присъедини и Атлетико Мадрид, безспорните отличници в тази класация са англичаните. 

Според данните на "Дейли Мейл", само на Острова до момента са пръснати 755.9 млн. паунда на пазара. Тази сума се равнява на 955.2 млн. евро и със сигурност само в Англия тази психологическа граница ще бъде надмината до полунощ на 1 септември, когато цялата лудост приключва. 

Рекордьор на Албиона е Манчестър Юнайтед. Досега "червените дяволи" са похарчили 136 млн. паунда, но ще увеличат сметката с още 14 млн., когато официално обявят привличането на Далей Блинд от Аякс. Това трябва да стане до часове, а мениджърът Луис ван Гаал готви и 35 млн. паунда за Артуро Видал. 

В Англия изчислиха още, че по-голямата част от похарчените от английските клубове суми са отишли за отбори извън Острова - 570 млн. паунда или 720 млн. евро. Само за Испания, откъдето са дошли най-качествените попълнения, са заминали 238.7 млн. паунда или 301.6 млн. евро. 

Тази лудост на пазара на английските клубове подобри рекорда на Висшата лига за хвърлени пари за едно лято за нови попълнения. Досега върховото постижение беше през 2013 г., когато отборите от Премиършип похарчиха 630 млн. паунда за нови имена. 

При това само в последния ден сумата скочи от 507 на 630 млн. Ако този процент на скок в последния момент за сделки се запази, то само Висшата лига ще похарчи над 1 млрд. паунда за трансфери, което ще е направо безумен рекорд. 

Редица отбори подобриха собствените си постижения за най-скъпи трансфери, сред които са Манчестър Юнайтед, Арсенал, Евертън, Саутхемптън и много други. "Червените дяволи" дори разбиха рекорда на Висшата лига със своите 60 млн. паунда за Анхел ди Мария от Реал Мадрид. 

Колко ще е общата сметка на лятната трансферна лудост, предстои да разберем съвсем скоро. Всъщност, остават по-малко от 36 часа, но тимовете от Премиършип се активизират обикновено в последния момент.