Звездата на Барселона Лионел Меси продължи да пише рекорди със спечелването на безпрецендентната в историята пета Златна топка. След двегодишно прекъсване аржентинецът отново бе избран за номер 1 в света в рамките на една календарна година. Преди днешното си отличие, връчено на стилна церемония в Цюрих, Меси получи наградата на ФИФА и списание "Франс футбол" за 2009, 2010, 2011 и 2012 година.

Без съмнение именно Бълхата беше големият фаворит за приза, за който се пребори в конкуренцията на своя съотборник Неймар и големият му съперник през годините - Кристиано Роналдо. Неймар и Меси спечелиха цели пет трофея с Барса през изминалата година - титлата в Испания, Купата на Краля, трофея в Шампионската лига, Суперкупата на Испания и Световното клубно първенство.

Данните от вота сочат, че за Меси са гласували 41,33 процента от участниците в анкетата. Кристиано остава втори с 27,76 процента, а при първата си поява във финалната тройка Неймар получи 7,86 процента.

„Това е много специален момент за мен. В предишните години гледах как Кристиано спечели, сега се връщам тук", каза щастливият Меси на сцената. "Тази награда е има много особено значение за мен. Невероятно е. Още като малък съм мечтал да спечеля много отличия, но не и пет Златни топки. Искам да благодаря на футбола за това, което ми даде – както доброто, така и лошото. Аз се развивам... и не знам какво повече да кажа. Хубава вечер на всички“, добави още аржентинецът.