Все по-рядко, но футболът понякога наистина може да бъде красива приказка. В днешно време, в което парите са водещият фактор в представянето на отборите по цял свят, огромните изненади и футболни приказки са истинска находка и нещо, което кара милионите фенове по света в магията на играта.

Последният ярък пример за такова невероятно развитие бе спечелената от Лестър шампионска титла на Англия. В съседна Шотландия обаче ще ви кажат, че техният Лестър, който създава огромни изненади напук на всичко, се казва Бонириг Роуз!

Става дума за отбор, играещ футбол на аматьорско ниво в "Източната Суперлига". Като шампион в първенството, което се явява седмо ниво на местния футбол, "розите" получиха право да участват в турнира за Купата на Шотландия през този сезон.

И без някой да очаква каквото и да било от скромния отбор, той започна приказката си с победи над Глазгоу Юнивърсити (8:2) и Бърнстисленд Шипярд (14:0) в предварителните кръгове на турнира. В първия редовен кръг съперникът бе по-високо стоящия в йерархията Търиф Юнайтед. След 1:1 като гости, "розите" си осигуриха преиграване, в което след 4:1 продължиха напред.

Във втория кръг петодивизионният Коув Рейнджърс преклони глава след 2:1 за Бонириг.

Така се стигна до мач с втородивизионния Дъмбартън, където вече никой не даваше шансове на аматьорите. Те обаче достигнаха до нулево реми на свой терен и така докараха мача до преиграване. В него пък бе сътворена невероятната сензация - гол на Адам Нелсън в 84-ата минута донесе победата и място в четвъртия кръг на турнира!

В него съперник на аматьорите ще бъде носителят на трофея от Хибърниън, който е един от двата големи местни отбори.

Двубоят е на 21 януари, а приготовленията за срещата вървят с пълна сила. От Бонириг се надяват да домакинстват на стадиона на Хартс, тъй като скромното съоражение на тима не може да побере всички желаещи да гледат любопитния сблъсък. Освен това три четвърти от футболистите са привърженици на Хартс и за тях ще бъде невероятна емоция да играят в дома на любимците си.

С мърчанджайзинга на отбора пък се занимава само един човек, който в последно време не може да се справи с всички заявки за фенски артикули.

Любопитен факт е, че като юноша в отбора е играл и Сър Шон Конъри. Настоящите футболисти на отбора пък имат разнообразни професии като лабораторен техник, директор медийни продажби, офицер и управител на развлекателен център.