Ако трябва да отговорите на въпроса в кои страни футболната програма е най-натоварена, какъв ще бъде първият ви отговор? Може би Англия и Франция заради факта, че там освен националния шампионат има и две купи. Някои ще се сетят и за Испания поради факта, че там турнирът за Купата на Краля се провежда във формат с разменено гостуване с изключение на финала (дори Суперкупата на страната е в две срещи).

Добре, но ако трябва да посочите кой е отборът с най-много официални срещи дотук през сезон 2015/2016, кое ще е Вашето предложение? Изглежда логично да е европейският първенец Барселона предвид ангажиментите им към Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.

Истината е, че каталунците действително са в челото на класацията, но не и на нейния връх. Дотук отборът на Луис Енрике е изиграл общо 32 официални мача и те му отреждат второто място в класацията, което поделено между каталунците, Монако, Бордо и Сент Етиен.

Лидерът в това отношение – изненадващо или не – е Атлетик Билбао. Баските имат цели 34 мача зад гърба си. Постижението им изглежда още по-впечатляващо, ако бъде сравнено и с втората дивизия на Англия – Чемпиъншип, където участват не обичайните 20, а 24 отбори. Двата тима с най-много срещи оттам – Шефилд Уензди и Хъл Сити имат по 31 мача на сметката си, колкото са натрупали още Ливърпул, Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед.

Контрастът в натоварванията изглежда още по-интересен, ако се отнесен към дъното на таблицата, където попадат цели 7 отбора от Бундеслигата. Хановер, Айнтрахт Франкфурт, Майнц 05, и Кьолн са записали по 19 мача за същия период, докато Инголщад, Хофенхайм и Хамбургер имат още по-малко – по 18.