Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр беше назначен за изпълняващ длъжността президент на УЕФА. Решението беше взето по време на изпълкома на УЕФА в Нион.

Вияр ще запази и постовете на първи вицепрезидент на УЕФА, както и президент на Испанската футболна федерация. Той обаче ще съвместява всичките си длъжности само до началото на 2016 г. 

Извънредният изпълком бе свикан след отстраняването на президента Мишел Платини от поста за 90 дни заради разследване за корупция. Вияр ще е на поста му, само докато му се възстановят правата. 

Така Анхел Мария Вияр ще бъде най-високопоставеният представител на УЕФА на жребия за европейското първенство, който ще се тегли на 12 декември в Париж.

Но в момента, в който беше утвърден на поста, срещу испанеца започна и истинска война. От Етичната комисия на ФИФА обявиха, че ще започнат разследване срещу него заради отказа му да даде показания около скандала, заради който беше наказан Платини. 

Ако се съберат достатъчно основания за разследване срещу него, испанецът също може да бъде отстранен за 90 дни от постовете, които заема и така да се наложи да се търси друг временно изпълняващ длъжността президент на УЕФА.