Холандската футболна федерация ще въведе видео повторенията по време на мачове от турнира за купата на страната през следващия сезон, съобщи ДПА.

Директорът на централата Гайс де Йонг съобщи, че "технологията ще бъде използвана в около 25 срещи от надпреварата".

Видео системата ще помага на съдиите да решат дали топката е преминала голлинията, дали да бъде отсъдена дузпа и при отстраняване на състезатели в спорни моменти. Вариантите това да става са два. Първият включва допълнителен съдия, която да наблюдава срещата по телевизията и при определените ситуации да дава информация на главния арбитър по специална слушалка. Вторият е самият главен рефер да спира играта и да разгледа дадено положение на телевизионно повторение.

Бордът на световната футболна асоциация IFAB вече препоръча въвеждане на видео повторения, които да помагат на съдиите по време на мачове при спорни голове и дузпи и сгрешена идентичност на играчи при показване на наказателни картони.

IFAB, който единствен има правото да променя правилата на футбола, е формиран през 1886 година и в него влизат четирима представители на ФИФА и четирима членове на британските футболни асоциации на Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс.

Очаква се предложението да бъде прието окончателно в началото на март на заседания на Борда в Кардиф, а пробното му въвеждане да стане още през следващия сезон, като до две-три години да бъде официално прието във футбола.