ФИФА постигна споразумение за забраната правата на футболистите да бъдат собственост на трети страни. Това съобщи президентът на световната футболна централа Сеп Блатер, макар същото да бе обещано от него още преди 7 години.

В момента специална работна група работи върху изготвянето на регулационните текстове, с които да се осъществи забраната, за чието въвеждане ще е необходим „преходен период“.

„Взехме твърдото решение, че собствеността над играчите от трети страни да бъде напълно забранена. Това обаче не може да стане незабавно, поради което ще се нуждаем от преходен период“, каза Блатер пред Изпълнителния комитет на ФИФА.

Обявяването стана факт под натиска на европейската централа УЕФА, която обяви, че сама ще предприеме стъпки в тази насока, ако ФИФА не реагира.

Собствеността над играчи от трети страни се наблюдава, когато правата на футболистите са частично или изцяло собственост на самия играч, компания, футболни мениджъри или други инвеститори, вместо да са изцяло за неговия клуб. Подобна практика е честно срещана в Бразилия и Аржентина, както и в някои европейски страни като Португалия например, но е тотално забранена в Англия, Франция и Полша.