Съветът на Световната футболна централа ФИФА трябва да вземе решение относно предложението световните първенства да бъдат провеждани във формат с 48 отбора на заседание в началото на януари следващата година. Това заяви белгийският доктор Мишел Д'Хооге, който е член на ФИФА.

След приключване на заседанието на Съвета в Цюрих белгиецът каза, че вътрешните проучвания ще трябва да определят дали е възможно да се повиши броят на отборите от моментите 32 до 40 или 48 от 2026 година нататък.

Съветът ще получи различни предложения по време на срещата на 9 и 10 януари в Цюрих и ще ги обсъди. Предложението за разширяване на световното първенство от 2026-а година е на новия президент Джани Инфантино.

Според неговите планове, 16 отбора трябва да бъдат поставени и с гарантирано място във финалната фаза, а други 32 отбора ще преминат през плейофни срещи, за да определят другите 16 участника на самия турнир. ФИФА обяви още, че церемонията по връчването на наградата за най-добър футболист на годината ще се състои на 9 януари в Цюрих.

В средата на септември "Франс Футбол" и ФИФА прекратиха партньорството си в анкетата за "Златната топка". Тази година има и промени в допитването. Списъкът с претендентите за отличието ще наброява 30 футболисти, а не както досега - 23-има. Няма да бъдат определяни трима финалисти, а победителят и пълната класацията ще бъдат обявени до края на календарната година. Победителят в допитването ще бъде определян след гласуване само сред представители на медиите./БТА