Рано тази сутрин швейцарските власти са провели акция за арестуването на няколко високопоставени служители на ФИФА, обявиха редица авторитетни медии. Обвиненията към тях са в корупция.

Журналистът на New York Times Сам Борден бе на мястото на събитието и съобщи за извеждането на лицата от властите, макар и без белезници, от хотела, в който били настанени преди предстоящия Конгрес на ФИФА в Цюрих.

Операцията събрала няколко от водещите футболни ръководители, и те ще бъдат екстрадирани в САЩ, за да се проведе срещу тях съдебен процес.

Цивилни полицаи влезли в хотел Baur au Lac, и извели въпросните лица, като им позволили да си вземат нужния багаж, и не им поставили белезници. Служителите на хотела дори се опитали да предпазят самоличността им, като ги покрили с чаршафи.

Точната бройка на задържаните не се съобщава, но са минимум двама, и един от тях е Едуардо Ли от Коста Рика.

Обвиненията са освен в корупция, още в измами, рекет и пране на пари.

Изборите за президент на ФИФА са насрочени за петък, като се очаква Сеп Блатер да получи пети мандат.

Прокуратурата в САЩ се готви да съди над 10 души, сред тях още Джефри Уеб от Кайманите, вицепрезидент на Изпълкома, Еуженио Фигередо от Уругвай, също вицепрезидент, както и президент на Южноамериканската федерация, и Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго, бивш член на Изпълкома.

CNN обяви, че има около 14 души, които ще бъдат подведени под отговорност от федералния съд в Ню Йорк.

Сеп Блатер също е разследван, но не е обвинен.

Всичко това е част от тригодишно разследване на ФБР.