Фенербахче взе повече от комфортна преднина в първия 1/16-финален мач за Лига Европа срещу Локомотив Москва. На своя "Шюкрю Сарачоглу" "фенерите" победиха с 2:0 и са много близо до финалната 16-ица. 

Бразилецът Соуза се превърна в герой за гранда от Истанбул с двете си попадения. Така реваншът в Москва може да се окаже протоколен, ако "железничарите" се представят по подобен начин и след седмица. 

Този мач беше предшестван от грозни сцени заради политическото напрежение по оста Турция - Русия. Фенове на домакините обстрелваха рейса на Локомотив, а пък националистически знамена на гостуващата агитка не бяха допуснати до стадиона. 

Това нажежи обстановката от самото начало. А това сякаш беше от полза за домакините, които стигнаха до ранна преднина. В 18-та минута Гьокхан Гьонул центрира страхотно в наказателното поле и Соуза с глава откри резултата. 

Последваха удари на Волкан Шен от Фенербахче и Неманя Пейчинович от Локомотив, но голове не паднаха. След почивката Робин ван Перси отправи три опасни изстрела, но те не се увенчаха с попадение. 

Така се стигна до ситуацията в 72-та минута, която предреши победителя. Тогава Джанер Еркин центрира в наказателното поле, защитата на Локомотив изпусна Соуза и той от вратарското поле направи 2:0. 

Този резултат се запази и до самия край, благодарение на което "фенерите" взеха комфортна преднина и очакват спокойни реванша в Москва, който обаче пак може да се окаже напрегнат заради политическите проблеми между двете страни.