Турската полиция задържа днес бивш известен футболист от истанбулския гранд Галатасарай по подозрения във връзки с организацията, обвинена за опита за преврат на 15 юли, предаде Франс прес. Исмаил Демириз (54 г.), който играеше за Галатасарай от 1984 до 1993 година и има 27 мача за националния отбор, е бил задържан в истанбулския квартал Бакъркьой, предаде агенция Доган. Той е заподозрян във връзки с организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява като организатор на пуча. Гюлен отхвърля обвиненията.

Демириз вече беше задържан за кратко по-рано този месец заедно с друг играч на Галатасарай - Угур Тютюнекер. Двамата бяха освободени по-късно, но прокурори са обжалвали освобождаването на Демириз и за него е била издадена нова заповед за арест, съобщи СиЕнЕн-Тюрк. Смята се, че над 20 000 души са задържани в арест след опита за преврат в Турция, отбелязва Франс прес.

Чистката, която започнаха турските власти след пуча, засегна и спорта. Заповед за арест е издадена за бившата футболна звезда Хакан Шюкюр, който изигра ключова роля за класирането на Турция на трето място на Световното първенство по футбол през 2002 година, припомня агенцията. Шюкюр, който също е твърд привърженик на Галатасарай, сега живее в САЩ.

Семейството на Енес Кантер - един от най-известните турски баскетболисти в ЕнБиЕй (NBA), се отказа от него, след като спортистът открито подкрепи Гюлен след опита за преврат. Галатасарай обяви късно снощи, че лишава от членство в клуба Шюкюр, Демириз и друг бивш национал - Ариф Ердем, заради техните предполагаеми връзки с организацията на Гюлен./БТА