Шампионът на Англия Манчестър Сити взе убедително трите точки в битката с големия си подгласник от миналия сезон Ливърпул. "Гражданите" надделяха с 3:1 на своя стадион, като едва в края си позволиха леко отпускане. 

С две попадения се отличи Стеван Йоветич, а едно добави Серхио Агуеро. В заключителните минути Пабло Сабалета си отбеляза автогол след удар на Рики Ламбърт, но време за обрат просто нямаше. 

Мърсисайдци завършиха мача с човек по-малко, но не заради червен картон, а заради контузия на Глен Джонсън, след като бяха извършени вече трите смени. Интересното е, че на трибуните беше новото попълнение на "червените" Марио Балотели, който е бивш играч именно на шампионите. 

Двата тима нямаха много положения в началото на мача, въпреки че пробваха да затрудняват противника с далечни удари. Стеван Йоветич нямаше шанс да се разпише за домакините, докато Филипе Коутиньо и Рахийм Стърлинг не бяха точни за мърсисайдци. 

Първият истински шанс се откри в 33-та минута пред Даниел Стъридж, но ударът му от неособено голям ъгъл беше спасен от вратаря Джо Харт и така нападателят не успя да разочарова бившия си клуб и да открие резултата. 

Но до попадение преди почивката се стигна. В 41-та минута Стеван Йоветич реализира първия си гол в мача. Тогава след несполучлив опит да бъде намерен Давид Силва в наказателното поле, топката не беше изчистена добре от защитата на Ливърпул. Черногорецът стигна до нея пред погледа на статичния Алберто Морено и с мощен шут я насочи в мрежата, като тя мина през краката на вратаря Симон Миньоле. 

Манчестър Сити - Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

След почивката "червените" излязоха решени да променят развоя на мача и стигнаха до няколко интересни ситуации. При една от тях Стъридж дори отбеляза и гол, но той беше отменен заради доста тънка засада. Такава обаче все пак имаше. 

Но тъкмо когато изглеждаше, че подемът в играта на гостите най-после е налице, дойде вторият съкрушителен удар на Сити. В 55-та минута перфектна контра на домакините беше завършена с точен шут на Йоветич след страхотна асистенция на Самир Насри. 

Това позволи на шампионите да започнат да играят вече само за удоволствие. Неприятната новина за тях беше принудителната смяна на Един Джеко в 69-та минута, но само 23 секунди след появяването си на терена заместникът му Серхио Агуеро направи преднината на тима си класическа, получавайки извеждаща топка от Хесус Навас между двамата централни защитници на противника и с хубав удар нямаше как да сбърка за 3:0. 

Малко след това Йоветич пропусна да направи хеттрик, след като от малкото наказателно поле прати топката в аут, без никой да го притеснява, а шанс пропиля и Агуеро. В 75-та минута шанс да намали пък се откри пред Стъридж, но ударът му от малък ъгъл беше избит от Джо Харт. 

В 83-та минута мърсисайдци все пак стигнаха до почетно попадение. Тогава прекрасно центриране на Стъридж се оказа на главата на влезлия като резерва Рики Ламбърт, който стреля към вратата, топката беше избита от Джо Харт в крака на Пабло Сабалета и се озова в мрежата му. 

Една минута по-късно Ламбърт се озова сам срещу Харт и можеше да върне интригата с втори гол за тима си, но вместо да стреля изненадващо реши да търси свой съотборник и възможността беше изпусната. 

До края шансовете бяха пред шампионите да оформят разгрома за противника си, но не го сториха и така резултатът се запази. Това позволи на момчетата на Мануел Пелегрини да продължат с пълен актив след първите два кръга. Ливърпул пък допусна първа загуба и остава с три точки.