Тотнъм допусна поредната си издънка във Висшата лига, след като позволи на гостуващия Нюкасъл да си тръгне с трите точки от „Уайт Харт Лейн”. Навръх 10-годишнитата от кончината на клубната легенда Бил Никълсън, „шпорите” позволиха пълен обрат от 1:0 до 2:1, който намали напрежението върху мениджъра на гостуващия тим Алън Пардю. Той има голяма заслуга за невероятната развръзка, която настъпи за по-малко от четвърт час след паузата заради двете смени, които англичанинът предприе.

Домакините стартираха мощно срещата и още във втората минута поискаха от съдията Антъни Тейлър дузпа. Дани Роуз се пребори с Габриел Обертан отляво по атаката и тръгна да пуска кълбото покрай Дарил Янмаат в пеналта, където холандецът игра с ръка. Тейлър прецени, че играчът на гостите не е имал време да реагира заради близкото разстояние, но като че ли по-правилното беше да отсъди наказателен удар.

„Свраките” рядко поглеждаха към вратата на лондончани, които пък можеха да им направят неочакван подарък в 16-ата минута. Уго Лорис боксира кълбото право на пътя на Джак Колбак, който стреля веднага от границата на наказателното поле, ала много неточно.

Тотнъм откри резултата в 18-ата минута след много напориста атака отляво.  Там последователно в наказателното поле Роуз и Ериксен пробваха центрирания, преди Райън Мейсън да завърти кълбото към Адебайор при далечната греда, а тогоанецът с глава стреля в далечния ъгъл.

В края на първата част „шпорите” като нищо можеха да забият ново попадение, ала Насер Шадли плати цената заради желанието си да завърши атаката аткрактивно. Кристиан Ериксен намери белгиеца абсолютно непокрит на 8-9 метра от вратата, а той реши да засича от въздуха, пращайки топката към небесата.

На почивката мениджърът на Нюкасъл Алън Пардю извърши двойна смяна, като пусна в игра Сами Амеоби и Реми Кабела, които тотално промениха мача в рамките на 13 минути. Буквално с изпълнението на началния удар за втората част Джак Колбак намери Амеоби отляво. Последният с лекота надбяга Ерик Диър и с техничен удар в далечния ъгъл изравни резултата.

В 58-ата минута обратът стана пълен, след като Кабела получи отляво и центрира прецизно пред вратарското поле, където с глава Аойсе Перес стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл – 2:1 за „свраките”.

Невероятната инерция на Нюкасъл продължи почти до средата на полувремето, преди Тотнъм отново да се окопити. В 65-ата минута Кабела можеше тотално да нокаутира опонента си, възползвайки се от грешка в защитата на домакините. Французинът открадна кълбото отляво, проби към вратата, но реши да завършва сам и стреля в тялото на Лорис.

Минутка по-късно Тотнъм си помисли, че изравни след подаване от ъглов удар, ала Тейлър правилно отмени гола, тъй като топката беше излязла в аут докато летеше към наказателното поле. Иначе центрирането на Ериксен тръгна към близката греда, където тупна удари се в Крул и влезе в мрежата.

Бесният Маурисио Почетино опита да повлияе върху хода на двубоя, като заложи на нападателя Хари Кейн и извади от игра дефанзивния си халф Етиен Капу. В 69-ата минута именно Кейн изтърва чудесен шанс. Юношата на тима се оказа най-добре пласиран при поредното центриране, ала изстрелът му към вратата беше твърде слаб, за да затрудни Крул.

Последва дълъг период на надмощие на Тотнъм, който опита всичко до края, ала така и не създаде неприятности за отбраната на противника.

Успехът, втори пореден и първи навън, позволи на Нюкасъл да пропълзи до 14-ото място в класирането с 10 точки. Тотнъм пък се спусна до 11-ата позиция с 11 пункта, записвайки четвърта загуба от началото на сезона.В последните си 7 мача от първенството лондончани са постигнали само един успех.