Устремилият се към титлата в Англия тим на Челси си осигури първия трофей за сезона. Възпитаниците на мениджъра Жозе Моуриньо не срещнаха почти никакви трудности срещу градския си съперник Тотнъм Хотспър във финала за Купата на Лигата. „Сините“ отказаха своя противник на „Уембли“ с 2:0 след голове на Джон Тери и Диего Коща. 

Това е първи трофей за Челси и Жозе Моуриньо след завръщането на португалеца на „Стамфорд Бридж“ и първи за клуба от 2013. От своя страна, колегата му начело на Тотнъм Маурисио Почетино пропусна отлична възможност да вземе първата си купа в своята кариера. 

Двата тима започнаха предпазливо двубоя, като в първите минути футболистите на двата отбора предимно мислеха за играта си в отбрана, отколкото тази в предни позиции. Постепенно тимът на Челси започна по-често да поглежда към противниковата врата, но Тотнъм бе отборът, за който се откри първата голова възможност в мача.

Тя дойде в 10-ата минута, когато „шпорите“ стигнаха до пряк свободен удар на около 23 метра пред вратата на Петър Чех. Кристиан Ериксен стреля много прецизно, но за негово нещастие топката срещна напречната греда.

В 24-ата минута тимът на Челси също показа зъбите си, а Еден Азар се озова на прекрасна позиция. Вилиан намери белгиеца с дълъг пас по диагонала, навлезе остро в наказателното поле и след като финтира бранител, стреля, но коженото кълбо срещна тялото в бранител на Тотнъм.

Диего Коща

източник: Gulliver/Getty Images

След близо половин част игра нервите на терена взеха превес. При наглед една безобидна ситуация в половината на Тотнъм, Диего Коща удари с ръка в лицето Набил Бенталеб, но действията на испанеца останаха незабелязани от главния рефер Антъни Тейлър.

Джон Тери

източник: Gulliver/Getty Images

Натискът на „сините“ обаче даде резултат, макар и в последната минута на първото полувреме. „Сините“ получиха правото да изпълнят свободен удар отдясно на атаката си, а зад топката застана Вилиан. Бразилецът центрира прецизно в малкия пеналт, където защитата на Тотнъм действа безобразно и въпреки, че не бе притеснена от нито един футболист в „синьо“ не успя да се справи. Топката бе изчистена слабо и попадна в абсолютно непокрития Джон Тери, който стреля незабавно и я прати в мрежата на Уго Лорис.

Още в следващата си атака, в продължението на срещата, Гари Кейхил можеше да реши нещата в полза на Челси рано-рано, но ударът му този път бе спасен от вратаря на „шпорите“.

Втората част започна на висота на „сините“. Само три минути след подновяването на играта Сеск Фабрегас имаше отлична възможност. Испанецът получи топката в наказателното поле, укроти коженото кълбо и стреля ефектно със задна ножица, но този път късметът на бе на страната на „шпорите“.

Нищо обаче не спаси тима на Тотнъм в 55-ата минута. След комбинация в центъра на терена между Вилиан и Фабрегас, последния видя включилия се отляво Диаго Коща, който пое и навлезе по диагонала, стреля силно и след рикошет в крака на защитника Кайл Уокър, топката излъга Уго Лорис и влетя в мрежата му.

След втория гол на Челси, тимът на Тотнъм тотално свали гарда и трудно успяваше да се противопостави на своя противник. Двата тима допълнително бяха затруднени и от проливния дъжд, който се изсипа над „Уембли“ в английската столица.

В заключителните 15-ина минути на срещата футболистите на Тотнъм се опитаха да упражнят натиск, който обаче не доведе до желания резултат. Защитата на „сините“ действа хладнокръвно и успя да се справи с набезите на нападателите в „бяло“.

Така Челси завоюва Купата на Лигата за пети път в своята история. Последното отличие в този турнир "сините" спечелиха през 2007 година, когато отново бяха водени от Жозе Моуриньо.

ЧЕЛСИ - ТОТНЪМ 2:0

1:0 Джон Тери 45', Диего Коща 56'

Челси: Петър Чех, Сесар Аспиликуета, Джон Тери, Курт Зума, Бранислав Иванович, Сеск Фабрегас, Гари Кейхил, Рамирес, Еден Азар, Диего Коща, Вилиан. 

Тотнъм: Уго Лорис, Кайл Уокър, Ерик Дайър, Ян Вертонген, Дани Роуз, Набил Бенталеб, Райън Мейсън, Насер Шадли, Кристиан Ериксен, Андрос Таунсенд, Хари Кейн.