Отборът на Ливърпул записа втори мач без победа във Висшата лига на Англия. След изненадващото поражение с 3:4 навън срещу Борнемут, в 15-ия кръг на първенството мърсисайдци завършиха 2:2 с Уест Хем на своя „Анфийлд“.

Двубоят беше изпъстрен с много грешки както на двата отбора, така и на рефера Марк Клатенбърг, който подмина очевидна дузпа за „червените“ в края на първото полувреме. „Чуковете“ пък могат да съжаляват за това, че не си тръгнаха с нещо повече, след като осъществиха пълен обрат срещу тима на Юрген Клоп.

Този резултат отдалечи „червените“ от първото място, като разликата с лидера Челси (37 т.) вече е 6 точки.

Мърсисайдци демонстрираха огромно желание за ранен гол и го постигнаха само след 5 минути игра. Дивок Ориги с пета изведе Садио Мане отляво по атаката, а сенегалецът центрира полувисоко към близката греда. Там Ориги се размина в опита да овладее, но и увлече защитниците, за да може Адам Лалана с шут от границата на вратарското поле да открие резултата – 1:0.

В 8-ата минута „чуковете“ можеха много бързо да върнат попадението, след като Деян Ловрен подцени един дълъг пас на Пайе към Михаил Антонио. Младият англичанин се измъкна зад гърба на хърватина и тръгна към наказателното поле, където бранителят все пак го догони. Антонио стреля фалцово покрай него, а Кариус с върха на пръстите изби в корнер.

„Червените“ продължиха да натискат сериозно в следващите минути и макар да организираха няколко обещаващи атаки, не успяха да ги завършат с изстрел по посока на вратата. Фактът, че в този период Уест Хем се бе прибрал по-назад, успокои прекалено домакините и така в 27-ата минута се стигна до пряк свободен изстрел в полза на гостите на няколко метра пред дъгата. Димитри Пайе завъртя топката над стената, а и Кариус не реагира достатъчно добре и топката се оплете в долния десен ъгъл – 1:1.

Почти веднага Ливърпул опита да отговори, като Джордан Хендерсън беше изведен на чиста позиция встрани от вратарското поле, но Уинстън Рийд в последния миг се хвърли на шпагат и блокира изстрела му.

В 37-ата минута домакините организираха остра атака отляво чрез Лалана, който намери начин с нисък пас да намери Джорджинио Вайналдум в наказателното поле. Холандецът шутира в тялото на съперник, а топката се върна назад до границата на наказателното поле, където я пое Роберто Фирмино. Шутът на бразилеца не бе прецизен и премина на половин метър покрай десния стълб.

Две минути след тази ситуация фрапиращи действия в отбраната на Ливърпул улесниха максимално Михаил Антонио в отбелязването на гол за „чуковете“. Хавард Нордвайт опита дълъг пас към англичанина, а топката срещна главата на Джордан Хендерсън и придоби коварна парабола, която заблуди тотално Жоел Матип. Кълбото прелетя над него и се приземи в краката на Антонио, който само чукна покрай излезлия напред Кариус – 1:2 на „Анфийлд“.

В 42-ата минута Фирмино отново застраши вратата на Дарън Рандълф, след като засече с глава центриране, долетяло от десния фланг. Изстрелът му прелетя на половин метър покрай дясната греда.

Вече в добавеното време съдията Марк Клатънбърг пък си навлече шумното недоволство на феновете по трибуните, след като подмина очевидна дузпа за домакините. Димитри Пайе в продължение на няколко метра държа за фланелката Лалана в наказателното поле и в крайна сметка го повали на земята, но реферът отсъди само ъглов удар.

На почивката Клоп прибегна до рокади в защитния вал, като извади Деян Ловрен и пусна на негово място Рагнар Клаван като партньор на Матип в центъра на отбраната. „Червените“ излязоха много надъхани за втората част, като имаха нужда и от мъничко късмет за бързия изравнителен гол в 48-ата минута.

Садио Мане се озова с топка в краката отляво и макар първоначално да не успя да мине покрай Аарън Кресуел, направи втори опит за центриране. То бе в комфортната за вратаря Дарън Рандълф зона, но ирландският национал изтърва топката, а Ориги не чака втора покана, за да я прати в опразнената врата – 2:2.

Само две минути по-късно Мане пак бе в центъра на събитията, като добре задържа пред дъгата и увлече няколко души, преди да намери Вайналдум на 2 метра зад точката на дузпата. Холандецът шутира по диагонала с левия крак, а кълбото прелетя опасно близо до страничната греда.

В 62-ата минута отново Вайналдум излезе на обещаваща позиция, като този път получи на скорост отляво и напредна, за да влезе в наказателното поле. Тъй като повечето му съотборници бяха затворени, той опита труден изстрел към далечния ъгъл, който не намери целта.

В 70-ата минута Рандълф донякъде опита да изкупи вината си след чудесно спасяване срещу Джордан Хендерсън. Капитанът на Ливърпул отправи убийствен шут от около 30 метра, който влиташе в горния ляв ъгъл на вратата, ако не бе феноменалната изява на ирландския вратар.

Седем минути преди края на редовното време домакините изплетоха поредна чудесна комбинация. Клайн получи от Хендерсън и тръгна отдясно, преди да подаде към Мане пред себе си. Сенегалецът комбинира с Лалана в пеналта, а той остави за Клайн, който нанесе колкото силен, толкова и неточен шут над вратата.

В 90-ата минута Ливърпул имаше още веднъж претенции за дузпа, след като в наказателното поле Уинстън Рийд първо използва ръцете си, а след това и подложи и крака си, за да повали Ориги в наказателното поле.

По този начин мърсисайдци запазиха третото си място с 31 точки, като вече са на три зад втория Арсенал и само една пред четвъртия Манчестър Сити. Уест Хем пък се измъкна от зоната на изпадащите и с 13 точки зае 17-ата позиция.