Челси се наложи с 2:0 над Арсенал в дербито на 7-я кръг на Висшата лига. С голове на Еден Азар и Диего Коща „сините“ от Лондон отказаха съперника си, който отстъпваше по всички показатели в двубоя на опонента си. Същевременно Жозе Моуриньо продължава да няма загуба от водения от Арсен Венгер тим за първенство.

Зрелището в мача бе пълно. Зрителите по трибуните видяха две попадения в полза на домакините от Челси, сблъсък на мениджърско равнище между Жозе Моуриньо и Арсен Венгер, при който за малко да се стигне до физическа саморазправа, както и претенции за дузпа от страна на „артилеристите“. Това обаче не бе всичко. За жалост, стражът на „сините“ Тибо Куртоа претърпя тежък сблъсък с Алексис Санчес в началото на срещата, при което пострада главата му, а малко по-късно бе принудително заменен, заради бликнала от ухото му кръв.

Двубоят започна с четвърт час по-късно, като според една от версиите транспортни проблеми са довели до струпване на големи групи фенове на входовете, заради което организаторите са забавили старта, а според другата – фенове на Арсенал са били изловени с факли, а на стадион „Стамфорд Бридж“ не е имало достатъчно стюарди.

Дербито започна динамично, като още в първите минути „сините“ загатнаха, че ще доминират. В 10-ата минута Джак Уилшър комбинира с Алексис Санчес, който се сблъска сериозно с вратаря на домакините Тибо Куртоа, който след това остана да лежи на терена. След оказване на медицинска помощ обаче, стражът се изправи на крака.

В 20-ата минута Гари Кейхил фаулира грубо Санчес, а това провокира мениджъра на Арсенал да се впусне към Жозе Моуриньо и да го бутне. Наложи се главният рефер да се намеси и да успокои страстите между разгорещилите се специалисти.

В 23-ата минута кръв бликна от ухото на Тибо Куртоа, може би в резултат на сблъсъка със Санчес. Лекарският екип на Челси отново се намеси, а след това Петър Чех се появи на негово място.

В 27-ата минута Еден Азар овладя по чудесен начин топката и тръгна на скорост да навлиза в наказателното поле. Кошчелни тръгна да го блокира и извърши нарушение, което не остана несанкционирано от рефера, който без да се двоуми посочи бялата точка. 11-метровият наказателен удар бе изпълнен от Азар,който с техничен удар по земя в долния ляв ъгъл на вратата на Арсенал се разписа за 1:0.

Веднага след попадението Джак Уилшър имаше възможност да изравни, но ударът му не сполучи.

До края на първата част Челси продължи да диктува събитията по терена, като имаше смазващо превъзходство що се касае до владение на топката. Въпреки това, възпитаниците на Жозе Моуриньо не успяха да създадат много чисти и опасни положения, докато „топчиите“ имаха някои значителни шансове.

След почивката, в 63-ата минута, гостите от Арсенал имаха претенции за дузпа, след като Кийрън Гибс отправи удар, а топката срещна ръката на Сеск Фабрегас, който бе в наказателното поле. Реферът обаче посочи играта да продължи. В 69-ата минута Санти Касорла отправи силен удар, но в аут.

В 76-ата минута Диего Коща проби хубаво от ляво и комбинира с Еден Азар, който стреля опасно, а като по чудо топката не влезе във вратата.

Само две минути по-късно брилянтен извеждащ пас на Сеск Фабрегас стигна до Диего Коща, който първо с гърди си свали топката, овладя умело, въпреки че двама бранители на Арсенал бяха до него и с отличен прехвърлящ удар наказа гостите за втори път - 2:0.

В самия край на мача Диего Коща шутира силно и застрашително, но над напречната греда. Впоследствие обаче се оказа, че нападателят е бил в положение на засада.

С успеха Челси е лидер с 19 точки, а Арсенал е 7-и с 10 пункта.