Тио Уолкът, Ектор Бейерин, Мемфис Депай и Рахийм Стърлинг са сред най-бързите футболисти в английския футболен елит, но дали успяват да демонстрират своята скорост постоянно?

Британското издание talkSPORT направи класация, за да открои коио са най-добрите спринтьори във Висшата лига от началото на сезона и със сигурност резултатите са любопитни.

За целите на изследването е проследено движението на всички играчи, регистрирали спринт с над 25,2 км/ч, а това са 10-те най-добри по този показател.

10. Джеймс Милнър, Ливърпул

Новият мениджър на Ливърпул Юрген Клоп със сигурност се радва да види своя опорен халф в тази класация. Лятното попълнение е добре познат със своята работоспособност от годините в Манчестър Сити. Дотук Милнър е направил 455 спринта в 8-те си мача за „червените“.

9. Начо Монреал, Арсенал

Испанският ляв бек на Арсенал за момента печели дуела със своя съотборник Киърън Гибс относно титулярното място. 29-годишният играч очевидно се старае да запази настоящото статуквото – той е изиграл всяка минута от 8-те шампионатни мача дотук и е регистрирал 457 спринта.

8. Диафра Сако, Уест Хем

Нападателят на лондончани вече вкара три гола в 8-те си мача дотук, но тази статистика едва ли дава пълна картина на неговя принос. Сенегалецът полага много труд на терена, за да компенсира отсъствието на партньора си Енер Валенсия, който е трайно контузен. Общо 469-те спринта на Сако са част от доброто предстяване на тима, воден от Славен Билич.

7.Натаниъл Клайн, Ливърпул

Друго от летните попълнения на „червените“ също попада в класацията. Английският национал изглежда решен да остави своя отпечатък на „Анфийлд“. Ливърпул плати 12,5 милиона паунда за него и дотук може да бъде доволен от работата, която той върши отдясно на отбраната. Бившият играч на Саутхемптън и Кристъл Палас е направил 475 спринта.

6. Кайл Уолкър, Тотнъм

Уолкър със сигурност се радва да бъде пред Клайн в подреждането, тъй като двамата се конкурират за титулярно място в английския национален тим. С 483 спринта бързоногият бранител циментира доверието на мениджъра си Маурисио Почетино и дотук няма пропуснат мач.

5. Мат Ричи, Борнемут

Феновете на Висшата лига със сигурност още въздишат по кинжалния удар, с който Ричи се разписа за 2:0 над Съндърланд, но това съвсем не изчерпва влиянието крилото. Бившият играч на Сиундън вече вкара няколко ключови гола за „черешките“ през миналия сезон, за да помогне за промоцията, а сега се проявява и във Висшата лига с 506 спринта. Той също така към момента държи рекорда за най-много спринтове в рамките на един мач – 102 срещу Уотфорд.

4. Джейсън Пънчън, Кристъл Палас

В социалните мрежи често могат да се намерят призиви Пънчън да получи повиквателна за националния отбор на Англия. Той разцъфна под ръководството на Алън Пардю, а и статистиката го подкрепя – с 517 спринта той изостава само на 43 от лидера.

3. Саймън Франсис, Борнемут

Саймън Франсис е вторият играч на Борнемут, който попада в топ 10. На 30 години той не е пропуснал нито един от мачовете дотук, в които направи 519 спринта.

2. Икечи Аня, Уотфорд

Шотландското крило прави и невъзможното, за да помага на нападателите Трой Дийни и Одион Игало. Аня се размина за малко с лидерството, но неговите 533 спринта са впечатляващи и без друго

1. Аарън Рамзи, Арсенал

Уелсецът през годините се превъплъти не в една и две роли за своя тим, а през нястоящата кампания отново се оформя като основен играч. Той е и една от движещите сили, извели Уелс до историческото участие на Евро 2016, а формата му може само да радва мениджъра Арсен Венгер. Рамзи е записал точно 560 спринта след 8 кръга във Висшата лига.