Точно седмица, след като навъртя 20 години начело на Арсенал Арсен Венгер ще пристигне задочно в България на страниците на историята му в този английски клуб, описана по завладяващ начин от журналиста Джон Крос.

Благодарение на издателство Жануа 98, което продължава традицията започнала с Майкъл Джордан, преминала през Майк Тайсън, Стивън Джерард, Андреа Пирло и Юсейн Болт, да издава хитови биографии на световни спортни звезди, всички фенове на „артилеристите“ и английски футбол ще могат по един пленителен и всеобхватен начин да видят отвътре Арсенал на Венгер.

Авторът създава завладяваща представа за човека и мениджъра. Той оценява скалата на постиженията на Венгер и наследството, което французинът продължава да твори. На базата на задълбочени интервюта с много от ключовите фигури Крос е създал най-завършената история за кариерата на Венгер в Арсенал, която някога е публикувана.

Арсен Венгер е мениджър на Арсенал от 1996 г. с повече от 1000 мача начело на отбора. Когато французинът дойде в Северен Лондон, той беше до голяма степен непознат и във време, когато чуждестранните специалисти бяха още рядкост в английския футбол. Неговите нови идеи относно диети, упражнения, тренировки и тактика революционизираха закостенелите порядки в клуба.

„Аз вярвам, че големите клубове имат отговорността да печелят, но също така и да печелят красиво... Винаги ми се е искало да мисля, че човек, който става събота сутрин след тежка работна седмица, преживява един хубав момент, една частица от секундата, когато отваря очите си и си казва: "О, днес отивам да гледам любимия си отбор!"

Арсен Венгер

Преводач на книгата е журналистът и коментатор от DIEMA Георги Драгоев. Цената на книгата е 20 лв. с меки корици и 25 лв. - с твърди.

Презентацията пък ще е на 7 октомври от 21 часа в клуб „Перото“ в НДК.