Английският Астън Вила, чиято собственост е българският национал Александър Тонев, все още не изразил позицията си по казуса около крилото. Юношата на ЦСКА беше обвинен в расизъм и наказан за седем мача от Шотландската футболна асоциация. 

Клубът, в който играе под наем - Селтик - вече се изказа категорично в негова подкрепа. Но бирмингамци мълчат и обявиха, че ще се ангажират с позиция, едва когато всичко се избистри окончателно. 

"В нашия клуб смятаме, че расизмът, както и всяка друга форма на дискриминация, нямат място във футбола. Вече сме се запознали с доклада от мача, както и с решението на Шотландската асоциация, но няма да коментираме, докато всичко не е окончателно ясно и разследването не приключи докрай", споделиха от клуба. 

Изданията на Острова вече написаха, че Вила ще уволни дисциплинарно Тонев, ако обвиненията в расизъм бъдат доказани. Засега тече обжалването и могат да бъдат извадени и нови доказателства. 

И докато от клуба мълчат, председателката на кампанията "Покажи червен картон на расизма" за Великобритания Вики Бърнс е доволна от наказанието за българина. Според нея, то е справедливо. 

"Наистина не е хубаво да гледаш как един футболист е санкциониран. Но мисля, че подобно наказание кореспондира с всички наложени през последните години за подобни провинения и дава ясен знак и пример за всички играчи какво може да последва за тях", сподели Бърнс.