Доскорошният мениджър на Съндърланд Дик Адвокаат призна, че отборът не разполага с достатъчно потенциал за нещо повече от битка за оцеляване, а той самият не е имал желание да се замесва отново в нещо такова в края на кариерата си.

68-годишният специалист цяло лято бе навиван да преосмисли оттеглянето си от треньорството и той го стори в името на „черните котки“. Те обаче за поредна година тръгнаха разочароващо във Висшата лига и заедно с кръвния враг Нюкасъл са единственият тим без успех в изминалите 8 кръга на английското първенство. Точка на съвместната работа сложи домакинското 2:2 срещу Уест Хем през уикенда, когато Съндърланд пропиля аванс от два гола.

Впоследствие Адвокаат подаде оставка и не поиска никаква компенсация заради раздялата. „Да се боря за оцеляване не е моето нещо. Мисля, че дойде време някой друг да поеме Съндърланд. Аз се превърнах в негативен човек и не се харесвах“, каза опитният наставник.

„Не съжалявам, че подписах нов договор през лятото, защото натрупах страхотен опит. Просто нашият отбор не е достатъчно добр. Клубът знаеше, че трябва да се подсилим, но президентът Елис Шорт никога не ми каза колко точно можем да похарчим. Когато си в клуб като Съндърланд, който има по-малко пари в сравнение с повечето отбори, това, което се случва сега, беше неизбежно. Нямах желанието да преживявам такова нещо. Да се отказвам не е типично за мен, но след 8 мача и едва 3 точки усетих, че не съм човекът за тази работа“, добави Адвокаат.