България излиза в европейска квалификация срещу Норвегия в опит да заличи слабото представяне срещу Хърватия преди три дни. Възпитаниците на Любослав Пенев гостуват в Осло тази вечер от 21,45 в трети мач от група H. До този момент трикольорите имат актив от три точки, след като в първия си мач от квалификациите надделяха трудно над Азербайджан като гост с 2:1.

Очаква се Любослав Пенев да направи няколко промени в състава си в сравнение с мача с Хърватия, който България загуби с 0:1 в София. Почти сигурно е, че атаката на българите ще бъде водена от Андрей Гълъбинов, който щ замести Мицански. Защитникът Йордан Минев е под въпрос за срещата, тъй като е измъчван от стара травма, която може да му попречи да вземе участие в мача.

Двубоят днес ще бъде под номер 13 между двата тима. До този момент България ма 6 победи срещу скандинавския си съперник, четири от срещите са завършвали при равен резултат, а успехите за Норвегия са два. Любопитен факт е, че България няма загуба от днешния си съперник в евроквалификация.

Освен двубоя Норвегия – България, в нашата група H предстоят да се изиграят още два мача. Малта посреща лидера и основен фаворит Италия, докато Хърватия приема Азербайджан. Водач в групата е тима на „скуадра адзура“ с пълен актив от шест точки. Толкова има и Хърватия, а след нея следват Норвегия, България, Азербайджан и Малта.

ЛЮБОСЛАВ ПЕНЕВ

„Стартовият състав ще бъде различен. Тактическа дисциплина, битка по целия терен и колектив – това трябва да бъдат най-силните ни оръжия. Материалът вече е научен – само трябва да го приложим. Сигурен съм, че момчетата са подготвени за мача. Към момента основните лидери са Италия и Хърватия. България и Норвегия ще спорят за третото място, което дава право на бараж. Норвегия е изключително дисциплиниран тактически. Имат много добри изпълнители, силен колектив са и играят много директен футбол. На теория домакините винаги имат някакво преимущество. Но на терена винаги сме 11 срещу 11. Публиката ще бъде срещу нас, но това нас не трябва да ни притеснява”.

„Не ме притеснява факта, че даден противник владее топката повече от нас. Дори и това да се получи утре. Не винаги отборът, който притежава топката повече печели. И на практика и на статистика”, добави селекционерът на България. Имаше напрежение срещу Хърватия. Такова не трябваше да има. Публиката бе зад нас и това не трябваше да им тежи. Не за първи път ще играем такъв мач, така че утре не трябва да има напрежение сред тях. Достатъчно рутинирани са. Предстоят им едни 90 минути, които трябва да изиграем и да спечелим мача”, сподели специалистът. Нямам никакви притеснения. Напълно спокоен съм. Всички са наясно относно това, което се случва и това, което ни предстои”.

НОРВЕГИЯ – БЪЛГАРИЯ

Европейска квалификация, Група H, трети кръг

Стадион: „Улеваал“, Осло, Норвегия

Рефер: Олегарио Бенкуеренса (Португалия)

 

Вероятни състави:

НОРВЕГИЯ: Ниланд, Линес, Нордвейт, Форен, Елабделауи, Скелберг, Тетей, Йохансен, Дели, Елюнуси, Кинг

Селекционер: Пер-Матиас Хьогмо

БЪЛГАРИЯ: Стоянов, Манолев, Бодуров, Ап.Попов, В.Минев, Дяков, Гаджев, Ив. Попов, Г. Миланов, М. Александров, Гълъбинов

Селекционер: Любослав Пенев