Престижното английско издание FourFourTwo публикува специален очерк за таланта на Левски Божидар Краев. То прави нов поглед върху родната изгряваща звезда, която е трансферна цел на Ман Сити и Ювентус, и задава въпроса - може ли да бъде новият Стоичков?

"Прякорът му е Чичарито, но в момента Божидар Краев е много по-близо до синята част на Манчестър," започва статията.

Историята в 60 секунди

Много преди да дебютира за Левски София в първата дивизия на България миналото лято, 17-годишният Божидар Краев вече е в заглавията на вестниците. През 2008-ма, вундеркиндът печели състезание, организирано от Gillette, с патрон единственият Христо Стоичков. Стоичков, истинска легенда на Барселона, все още е единственият българин, печелил Златната топка (през 1994-та). Наградата на Краев, за първото място в турнира е покана да тренира в една от академиите на Стоичков в Испания. Краев не просто вкара 70 гола в 60 мача там, но и привлече вниманието на скаутите от прочутата академия на Барселона Ла Масия.
За съжаление, мечтата на Краев да премине в Барса, където да върви по стъпките на своя идол Лионел Меси, пропада, заради смяна на скаутите в Барселона. Краев решава да се върне в България, но пред него предстои най-доброто.

Какво трябва да знаете за него

Наскоро Краев премина проби в Манчестър Сити и Ювентус. В Сити той прекара една седмица, а Ювентус му даде шанс да покаже качествата си за три дни в Торино.
Откакто се е завърнал от Испания, прогресът на Краев е впечатляващ. Той прекара кратък период в академията на Стоичков в Етрополе, където бе капитан на родените през 1997-ма година, а оттам обещаващият халф премина в най-големия клуб в родината си - Левски София. Официалният му дебют бе миналия юли, след което той записа участие в още 10 мача, и вкара впечатляващ хеттрик за Купата срещу Спартак Варна, спечелен със 7:1.
Миналия месец той стара първият български футболист, който подписа с агенцията Stellar Group, която представлява играчи като Гарет Бейл.

Силни страни
"Обикновено предпочитам да играя в халфовата линия, но в Испания ме пускаха по дясното крило. Силният ми крак е десният," казва самият Краев в едно от редките си интервюта. Въпреки че предпочита да стреля с дения крак, той отбеляза два от пръвите си три гола с левия. Като възпитаник на испанската школа, умението му да подава е впечатляващо. Краев вече е играл на всички позиции в полузащитата. Това показва неговата универсалност.

източник: Lap.bg

Слабости
За всеки 17-годишен, да бъде редовно сред титулярите в най-големия клуб в страната, без съмнение е голямо постижение. Понякога професионалният футбол изисква много от младите, и в случая на Краев, със сигурност трябва да продължи да работи върху физическата си кондиция. Лошата физическа подготовка бе една от причините да не участва в зимната подготовка на Левски миналата зима. Работата в защита е нещо, което всеки модерен полузащитник трябва да върши, и това също е област, в която българинът може да подобри нещата.

За него казват...
"Божидар е много добър в дрибъла на скорост. Качеството, което харесвам най-много в него е, че не е егоист - той предпочита да попаде на добре пласиран съотборник, отколкото да се опита да вкара гол," казва Стоичков.
Отново той дава на Краев прякора Чичарито. За разлика от този в Реал Мадрид обаче, българинът е по-висок, предпочита да играе зад нападателя, и любимият му цвят за екип е синьото (като на Левски, или пък Сити...)

Знаехте ли че?
В детските си години, Краев е печелил и състезания по лека атлетика - в бягане на 800 метра. Атакуващият халф е наследил скоростта си от майка си Ина, която също е била лекоатлетка. Освен това, баща му Бойко е бивш футболист. "Нямах достатъчно късмет във футболната си кариера. Затова дадох на сина си името Божидар, за да има повече успех от мен," обяснява Краев-старши.

Какво се случва оттук-нататък?
Краев бе на проби в два от най-големите европейски клубове, но младокът подписа договор за три години с Левски през декември, след като досегашният му изтече през лятото. За Левски това е добра новина. Ако Краев бе напуснал преди да преподпише, българският клуб щеше да получи само 300 000 евро, според правилата на ФИФА. Такова нещо бе на път да се случи с друг обещаващ младок на Левски - Антонио Вутов. Вместо да плати обаче само гореспоменатата сума обаче, Удинезе щедро изплати близо три пъти повече на Левски. Левски вече оптимистично сложи цена от 1 милион евро за Краев. Предстои да се види дали любимият ученик на Стоичков е впечатлил достатъчно Сити или Ювентус, но едно е сигурно - постоянен договор с голям европейски клуб ще накара неговият ментор много да се гордее.

източник: Lap.bg