България загуби за първи път мач на от група "Б" на  европейското първенство по баскетбол за жени до 20 години, след  като отстъпи драматично със 71:74 (16:26, 12:13, 24:18, 19:17)  на Литва в София. 

Българките изиграха страхотен мач и само пропуските в  заключителните минути на срещата им попречиха да продължат  победната си серия. Те съкратиха аванс на Литва от девет точки в последните две четвъртини, но недобрата успеваемост под коша  преди сирената доведе до поражението.  

Българките губеха с точка 11 секунди преди края след две точни  стрелби от нарушение на Калина Аксентиева, след което литовките  взеха очаквано таймаут. Роберта Мизгерите се възползва от  ситуацията в полето на България и вкара още две точки за  гостите, с което гостите поведоха с три пункта.

Четири секунди  преди края Ива Костова стреля от зоната за три точки, но топката пропусна коша и с това беше оформен крайният резултат. Аксентиева оглави статистиката на българките с 18 точки и  четири спечелени борби, докато Костова финишира с 14 пункта и  пет борби.  Преди мача с Литва, България имаше три победи от три мача. 

За  утре, 8 юли, е насрочен двубой срещу националния отбор на  Германия./БТА

Баскетбол жени

източник: БФ Баскетбол