Българският национален отбор по баскетбол за мъже записа четвърта поредна загуба в европейските квалификации, след като отстъпи като гост на Холандия с 57:66 точки. За България отново на висота бе единствено 19-годишният Александър Везенков, но 26 точки и 5 борби на състезателя на гръцкия Арис се оказаха недостатъчни.

На мъжкия ни състав му остават само още два мача до края на квалификациите, като това са гостуване в Кипър на Израел и домакинство на Черна гора в София.

Срещу Холандия България тотално загуби борбата под коша, като националите овладяха само 17 борби срещу 41 за съперника. Освен това през второто полувреме стрелбата от далечно разстояние изневери и баскетболистите ни останаха с 9 вкарани тройки от 30 опита. Пет от тези тройки бяха дело на Александър Везенков през първото полувреме.

България губеше с 18:23 след първата четвърт, но направи по-силна втора част, която спечели с 22:16 и така поведе с 40:39 точки на почивката. Само за първите 20 минути Везенков вече бе вкарал 19 точки.

Последва бледо второ полувреме, в което България вкара общо 17 точки- 9 в третата и 8 в четвъртата част. След 30 минути игра резултатът бе 53:49, а най-голямата разлика в полза на Холандия бе 13 точки.

Освен 26-те точки на Везенков, вторият по резултатност състезател на България бе Христо Захариев със 7 точки. В двубоят не взе участие центърът Николай Върбанов.

За Холандия най-резултатен бе Роланд Шафтенаар със 17 точки и 7 борби. За холандците това бе трета победа в европейските квалификации и те държат второто място във временното класиране преди двубоя Черна гора- Израел.