Българският национален отбор по баскетбол завърши европейските квалификации с победа, след като успя да пречупи лидера в групата Израел с 69:61 точки при гостуването си в Кипър. Така България завършва с един успех и пет поражения, които натрупа в първите си пет мача от квалификациите. Израелците пък вече си бяха осигурили място на Европейския шампионат през 2015-а година и бяха без две от основните си фигури Омри Каспи и натурализирания американец Дор Фишер.

Израел имаше превъзходство в по-голямата част от двубоя, но след по-силна последна четвърт националите стигнаха до успеха.

Двубоят тръгна равностойно и до края на първата четвърт Израел водеше с 19:16. Постепенно домакините в Кипър започнаха да увеличават преднината си и на почивката резултатът вече бе 41:28 точки.

Първите минути на второто полувреме белязаха и най-голямата разлика в мача – 17 точки в полза на Израел при 47:30, а краят на третата четвърт дойде при 52:45 точки. Българските баскетболисти обаче не се отказаха да преследват по-добър резултат и в средата на последната част успяха постепенно да изравнят до 59:59 точки. Последваха кошове на Христо Захариев и Николай Върбанов, а тройки на Александър Везенков и Станимир Маринов подсигуриха първата и единствена победа за България в тези евроквалификации. Израел остана само с 9 точки в тази четвърт срещу 24 за националния ни отбор.

Александър Везенков отново бе най-резултатен с 20 точки, плюс 8 борби. Божидар Аврамов завърши с 14 точки и 4 асистенции, а Христо Захариев с 12 точки и 3 борби.

За Израел най-резултатен бе Лиор Елиаху с 16 точки и 7 борби.

Вторият в крайното класиране в нашата група ще бъде определен от прекия двубой между Черна гора и Холандия.