Лукойл Академик завърши с победа участието си в евротурнирите този сезон, като се наложи с 97:74 над румънския Енергия Ровинари в двубой от ЕвроЧалндж.

В Самоков имаше и сериозна агитка на тима от северната ни съседка, който въпреки поражението, продължава в следващия етап.

Двете победи на Лукойл в групата пък не стигнаха за това, и вицешампионите останаха последни в група В.

Ровинари изигра добри първи минути, но Лукойл бързо навакса и обърна резултата, за да спечели първите две части и да дръпне на почивката с 52:39.

Българският тим, макар и без Бруно Шундов и с ротация от само седем играчи през първото полувреме, се възползваше отлично от грешките на съперника, които не бяха малко. Румънците стреляха предимно от разстояние и трудно пробиваха под коша.

През второто полувреме Ровинари отчаяно опитваше да се доближи до Лукойл, но нямаше реален шанс за това. Дори напускането на Тенчо Банев за пет лични нарушения не повлия особено на развръзката, а в последната четвърт разликата скочи до над 20 точки.

Сериозният дефицит обаче не бе в състояние да изхвърли Ровинари от турнира, защото само поражение от 30 точки можеше да го стори и да продължат унгарците от Кьорменд. Все пак, Тарту Рок и Ровинари прескочиха във втората група на ЕвроЧалъндж.

Тери Смит вкара 27 точки за Лукойл, а Чарлз Томас добави още 21.