Около хиляда протестираха снощи пред посолството на Турция в Белград, след убийството на 25-годишния Марко Ивкович в Истанбул преди мача от Евролигата по баскетбол за мъже между Галатасарай и Цървена звезда.

Ивкович беше убит в петък близо до спортната зала "Абди Ипекчи" в Истанбул, където фенове на Галатасарай нападнаха група от около 400 привърженици на сръбския клуб, пристигнали за мача.

Голям брой полицаи, служители на жандармерията и на силите за борба с тероризма бяха разположени в центъра на Белград заради очакван протест и днес, предаде агенция Бета.

 

Navijači ispred ambasade Turske skandiraju ime Marka Ivkovića, ubijenog sinoć u Istanbulu

A video posted by MONDO (@mondoportal) on

Полицаите са обградили площада пред парламента, където са паркирани и десетина полицейски автобуси и джипове, а някои от служителите на реда са екипирани за разпръскване на демонстранти.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви днес по повод убийството на сръбски баскетболен фен в Истанбул в петък, че Турция е направила пропуск при оценката на рисковете за сигурността и не е осигурила достатъчно полицейски сили за охрана на баскетболната среща между Цървена звезда и Галатасарай, предаде Танюг.

Министърът призова, когато спортните клубове имат информация, че техни фенове ще пътуват за срещи в чужбина, да уведомяват за това министерствата на вътрешните и на външните работи, за да могат те да разговарят с хората и евентуално да предотвратят подобни ситуации. /БТА