Българският национален отбор по волейбол ще търси своя първи златен медал на голям международен форум на Световното първенство в Полша.

След неубедителното представяне в тазгодишното издание на Световната лига, „трикольорите“ ще имат нов, млад и перспективен треньор начело на състава. Пламен Константинов бе назначен на мястото на Камило Плачи през лятото.

Сред постиженията на българския национален отбор на шампионати на планетата личат един сребърен медал от 1970 година, четири бронзови отличия (1949, 1952, 1986, 2006), както и едно четвърто място през 1962 година. На последното Световно първенство отборът ни завърши на 7-а позиция. Само четири години по-рано, през 2006 година в Япония, „трикольорите“ окачиха гордо бронзовите медали.

Страната ни може да се похвали със сребърно отличие от Олимпиадата в Москва през 1980 година, а на последното издание на Игрите – в Лондон – тимът ни завърши четвърти.

През изминалия сезон България остана на 4-о място и на Световната лига, независимо от огромните скандали, които съпровождаха изминалите месеци и дори години. Дори и без Матей Казийски съставът ще се бори до последно за по-предно класиране на шампионата в Полша.

България попадна в Група С заедно със съставите на Русия, Канада, Мексико, Китай и Египет. Първият двубой на отбора е на 1 септември в Гданск срещу Мексико.

Разпределители: Андрей Жеков, Добромир Димитров и Георги Сеганов;

Центрове: Виктор Йосифов, Теодор Тодоров и Светослав Гоцев;

Посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Николай Пенчев и Мирослав Градинаров;

Диагонали: Цветан Соколов и Данаил Милушев;

Либеро: Теодор Салпаров и Мартин Божилов.