Българският национален отбор по волейбол загуби тежко и мача си с Куба – 0:3 гейма (23:25, 18:25, 28:30).

След поражението от Германия и липсата на шансове за класиране във финалната шестица, двубоят с кубинците се явяваше мач на честта за българите. Те обаче демонстрираха, че не са се отърсили от негативните емоции, показаха слаба игра, гарнирана с множество грешки и като резултат напуснаха мача със загуба след само 3 гейма срещу младия тим на Куба.

Двубоят започна по-добре за тима на Пламен Константинов, но в края на първия гейм съперникът ни наложи волята си и стигна до успеха с 25:23. Втората част бе трагична за българите, които сякаш не бяха на паркета и логично набързо вече изоставаха с 0:2 след 18:25. След 10-минутната пауза България сякаш се бе отърсила от негативните емоции и пое лидерството в третия гейм, в който водеше с 19:14. Кубинците обаче изравниха, след което българите пропуснаха няколко сетбола, за да се стигне до мачбол за съперника при 29:28, който бе материализиран.

С този успех Куба успя да изпревари България в класирането в групата. Двата отбора са с по 5 точки, но „лъвовете“ се смъкнаха на шесто място заради по-лошото геймово съотношение.

Ето как се разви двубоят:

Тодор Алексиев и Цветан Соколов не бяха включени в титулярния състав на Пламен Константинов, в който попаднаха Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Данаил Милушев, Андрей Жеков и либерото Теодор Салпаров.

Първи гейм - 23:25

Началото бе отлично като българите демонстрираха отлична блокада, която донесе аванс от 4:1. Той се задържа до първото техническо прекъсване, дошло при 8:5, но след него три поредни кубински точки възстановиха равенството.

В следващите минути резултатът вървеше точка за точка като все пак Куба поведе за 16:15. Флот сервис на 17-годишния Чапман пък ни изненада и направи авансът на съперника 3 точки при 20:17.

Все пак с добра защита в следващите разигравания и грешки на кубинците изравниха за 23:23. За съжаление обаче съперникът стигна до сетбол, при който момчетата на Пламен Константинов не успяха да организират добра атака, предоставиха топката на Куба и отговорът бе 25-а точка и гейм за Куба.

Втори гейм - 18:25

За съжаление този край на първата част се отрази и на играта на България през втория гейм, в който на паркета сякаш имаше само един отбор и това бе този на Куба. Българите тотално загубиха концентрация, правеха грешка след грешка и набързо изоставаха с 4:10 и с 9:16 на техническото прекъсване. Пламен Константинов пусна в игра Градинаров, Соколов и вторият разпределител Добромир Димитров, но и това не промени играта на неговите възпитаници, които бяха видимо изнервени, а доказателство затова бе хвърлената от Теодор Салпаров бутилка с минерална вода, която опръска и зрителите на първите редове.

Селекционерът на България също бе отчаян от играта на своите и в едно от поисканите прекъсвания дори не им каза нищо.

Два силни начални удара на Скримов намалиха малко пасива ни, а в крайна сметка геймът завърши 25:18 за Куба.

Трети гейм - 28:30

След 10-минутната пауза българите изглеждаха отърсени от негативните емоции и започнаха на ниво третия гейм, в който поеха водачеството след успешен блок за 13:11, а при второто техническо прекъсване авансът бе 3 точки – 16:13.

Стигне се до комфортна преднина от 19:14, но в този момент 4 поредни точки за съперника набързо върнаха интригата в мача.

Куба изравни при 21:21, а последвалите 2 точки за Соколов и компания бяха веднага върнати за 23:23. Все пак България имаше предимство и първа стигна до сетбол, който бе спасен от кубинците. Последва игра точка за точка като по този начин пропуснахме още няколко сетбола. При 28:28 първата грешка в нашата атака в това надлъгване даде и мачбол на Куба. Той пък бе материализиран, благодарение на грешка в организирането на българската атака и така след 30:28 кубинците ликуваха с успеха в мача.