Отборът на Сърбия изкова много ценна победа с 3:0 гейма над Италия в група Е от Световното първенство по волейбол за мъже. Момчетата на Игор Колакович се показаха като много здрав колектив и затвориха мача с 25:19, 29:27 и 25:22 в последната трета част.

Това поне временно изравни „плавите“ с лидера Полша начело на групата, като и двата състава имат по 9 точки, ала домакините все още не са стартирали участието си във втория етап.

Първият гейм беше далеч от определението за интрига, тъй като волейболистите на Мауро Беруто допуснаха прекалено много грешки в собствената си половина и така улесниха противника в преследването на ранна преднина.

Втората част беше далеч по-завързана. Сърбия имаше комфортен аванс от 16:12 при втората техническа пауза, ала постепенно „адзурите“ набраха инерция. Две блокади и успешна атака бяха достатъчни за изравняването на резултата при 16:16, а след това още един блок на Симоне Бути за първи път позволи на „скуадрата“ да излезе начело.

Драмата беше пълна, като се мина през няколко равенства в резултата, преди грешка на Никола Ковачевич да остави Италия в мача – 24:24. Бути отново блесна с блок, който донесе и първи сетбол за играчите на Беруто, но впоследствие сърбите обърнаха развоя, преди да реализират две поредни точки за 29:27.

В третия гейм Сърбия рано дръпна в резултата с 3-4 точки, макар Италия да изравни при 13:13. После обаче Драган Травица сбърка неприятно и „плавите“ стигнаха второто техническо прекъсване при 16:14 в своя полза. Оттук до край играчите на Колакович позволиха на съперника да се доближи на максимум точка, а глупава грешка на Ландза – престъпване – при изпълнение на начален удар им даде сетбол. Той бе реализиран с тройна блокада срещу Иржи Ковар за 25:22.