Руските волейболни национали може и да отпаднаха в последната групова фаза на Световното първенство и да не се борят за медалите на шампионата, но определено имат за какво да играят в мача за петото място днес срещу Иран. 

"Сборная" излиза срещу една от най-приятните изненади на Мондиала в битката на отпадналите след третата групова фаза. И ако за мнозина този мач изглежда жесток заради негативните емоции на загубилите, то за руснаците е шанс да избегнат исторически провал. 

До отпадането на Русия се стигна след три поредни загуби. На два пъти "Сборная" загуби от световните шампиони Бразилия - във втората и третата групови фази - както и веднъж от Полша. Ако загубят и от Иран, руснаците ще повторят най-слабата си серия досега на Световни първенства от четири последователни неуспеха. 

Тя датира отпреди 44 години и определено мотивацията да не бъде повторена е налице. Дори фактът, че за трети пореден път няма да са сред медалистите, не пречи на волейболистите на Русия да търсят петото място. Така те ще изравнят постижението си от предишния Мондиал. 

Иранците пък вече си свършиха работата по великолепен начин и сега ще играят само за честта си. На което и място да завършат, то ще е най-високото им класиране на Световно първенство и второто най-добро за азиатски отбор, след четвъртата позиция на Япония през 1982 г. 

Мачът за петото и шестото място на Мондиала е с начален час 14:40 българско време.