Българският национален отбор беше много близко до сензацията срещу олимпийския шампион Русия, ала в крайна сметка отстъпи с 2:3 (25:20, 25:23, 20:25, 23:25, 11:15) гейма във волейболната битка за първото място в група С на Световното първенство в Полша. Момчетата на Пламен Константинов поведоха с 2:0 съответно, ала "сборная" за пореден път доказа класата си и водена от вездесъщия Дмитрий Мусерски обърна мача.

Нашите стартираха в състав Андрей Жеков, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Скримов и либеро Теодор Салпаров и показаха много по-солидна игра в сравнение с предните си два мача. Нелепа контузия на Виктор Йосифов рано в двубоя доведе до непривични рокади и поради липсата на достатъчно блокировачи принуди Данаил Милушев да играе в центъра. Въпреки това отборът стоеше много добре, но постепенно началният удар - най-силното оръжие на противника - започна да работи безотказно. За петте гейма "сборная" наниза цели 17 аса, което направи разликата и донесе десета поредна победа над "лъвовете".

Поражението ни смъкна до третото място в групата, като Канада със своите 11 точки ни изпревари с една. Това означава, че следващият съперник на родния национален отбор ще бъде отборът на Бразилия в сряда. Следващите ни мачове от втория етап на Световното първенство ще бъдат срещу Германия, Финландия и Куба.

България-Русия

източник: fivb.org

Срещата стартира равностойно в "Ерго Арена", като Русия дръпна с 5:2 след единичен блок на Алексей Спиридинов срещу Цветан Соколов и два поредни аса на Дмитрий Илиних. Скоро обаче и нашата блокада заработи, а след първото техническо прекъсване Тодор Скримов игра с блокадата, за да ни изведе напред с 9:8. Малко по-късно 218-сантиметровият Дмитрий Мусерски бе затиснат от блокадата на Виктор Йосифов и Цветан Соколов, но точно тогава претърпяхме сериозен удар. Йосифов обърна десния си глезен при опит за блокада и играта бе спряна, за да може централният ни блокировач да напусне терена.

България-Русия

източник: fivb.org

Травмата наложи включването на Данаил Милушев като център, а ходът се оказа изненадващ за противника. Родните национали изковаха преднина от три точки (13:10), но серия от два поредни аса на Мусерски изведе Русия напред в резултата - 14:15. Скримов изравни, а след това Данаил Милушев също се отчете с два аса, което доведе до прекъсване за руснаците при 17:15 в наша полза. Милушев обаче не се повлия и наказа противника с нов титаничен сервис.

Вдъхновените Соколов и Скримов успяха да ни измъкнат в моментите, когато Русия правеше опити да скъси дистанцията, което доведе до напрежение у съперника. Ас на Николай Пенчев направи нещата необратими при 23:19, а след това затворихме гейма с 25:20.

Вторият гейм започна по-слабо за нашия тим, като няколко грешки позволиха на Русия да дръпне с 4:1. Пламен Константинов взе прекъсване, което имаше ефект, а ситуацията се подобри още повече след два чудесни сервиса на Тодор Скримов, които ни помогнаха да изравним за 6:6.

Мусерски отново теглеше "сборная" напред със своите сервиси и набързо направи аванс от 3 точки за фаворитите в групата. Тогава обаче отново играта ни на блок сработи, а в комбинация с нов ас на Данаил Милушев изравнихме при 10:10. Началният ни удар продължи да тормози съперника и ни позволи методично да правим кратки серии от точки, а резултатът от тях бе техническо прекъсване при 16:12 в наша полза.

Обратът за "сборная" дойде малко по-късно, когато отново Мусерски застана на начален удар. Гигантът матира с три поредни мощни изпълнения на начален удар, като при последното прехвърлихме топката, но след това Милушев пристъпи в противниковото поле при приземяването след блокадата - 19:18. Цветан Соколов изравни с мощна забивка по диагонала, а след това Милушев с чудесен сервис затрудни максимално руското посрещане и опонентът ни регистрира четири докосвания, за да излезем напред с 21:19.

Русия получи шанс да се върне, след като Савин хвана Соколов на блок, ала никой не очакваше хубавото включване на Тодор Алексиев. Капитанът реализира много важна точка за 22:20, а след това се отчете с мощна контра. Ас на Илиних отново приближи "сборная" на една точка (22:23), преди Соколов да ни осигури два геймбола. При първия противникът беше изненадан от флоп сервиса на Пенчев, а ние пропуснахме шанса за контра. Следващото разиграване не бе по-малко драматично, като на два пъти руснаците отразиха атаките ни, преди троен блок срещу Павлов да сложи край на гейма - 25:23.

България-Русия

източник: fivb.org

Началото на третата част имаше две лица - едно преди идването на Мусерски на сервис, и друго след това. Центърът на Русия изпълни първия си сервис при 4:4 и отново се показа като най-големия коз на противника. Мусерски и Гранкин хванаха Соколов на блок, а по-късно две директни точки на Савин ни оставиха доста назад - 6:12. Илиних измъкна още една точка с блок-аут, преди Савин да прати топката в мрежата със сервис в мрежата. Последва продължително разиграване, в което и двата отбора бяха близо до успеха, но в крайна сметка Илиних излъга блокадата ни с технична игра - 7:13.

В следващите минути разликата продължи да расте, както и увереността на противника, чийто сервис започна да работи много успешно. Илиних ни наказа от сервис за 18:9, а след това наша груба грешка ни прати дори и по-назад.

Два добри сервиса на Андрей Жеков, вторият от които загубен, все пак ни върнаха увереността, а Теодор Тодоров реализира директна точка за 17:23, която за момент притесни противника. Блокада на Тодор Алексиев съкрати пасива ни до четири пункта. Безкомпромисна атака на Павел Мороз даде 5 поредни геймбола на Русия, като Мороз рискува неуспешно при първия, ала при следващия невнимание от наша страна ни лиши от шанс за контраатака и отстъпихме с 20:25.

България-Русия

източник: fivb.org

Четвъртият гейм повтори картината от първите два, когато нито един от двата отбора не можеше да наложи видимо надмощие. Кратки точкови серии водеха до чести смени във водачеството, но разликите не надхвърляха 1-2 точки.

Грешна преценка на Ники Пенчев при сервис на Павлов даде аванс на Русия от 9:11, а това малко ни разколеба и противникът дръпна с три точки, които бранеше яростно най-вече чрез навлезлите в отличен римът Савин и Илиних. Страхотен ас на Андрей Жеков и други два тежки сервиса на разпределителя ни не само ни върнаха в мача, а и ни дадоха точка аванс при 16:15.

"Сборная" очевидно още не можеше да стъпи на краката си, а Ники Пенчев използва това и с блокаут ни даде още точка аванс. Блокадата върна Русия в играта, а за 18:18 съдиите дадоха доста спорна точка на противника, като не ни позволиха да обжалваме. Ники Пенчев се отчете със страхотно спасяване, когато бяхме на точка зад съперника, но Цветан Соколов имаше малшанс в опита си да потърси игра с блокадата.

Капитанът Тодор Алексиев се включи много силно в решителните минути и се отчете с две отлични атаки, ала въпреки усилията на целия отбор Русия затвори гейма с 25:23.

Тайбрекът стартира успешно за нас, защото успяхме да превъртим бързо сервиса на Мусерски, като същевременно поддържахме периоден аванс от една точка. При 5:5 Цветан Соколов стреля в аут, а след това съдиите признаха съмнителен ас на Савин, който разгневи изключително много родния щаб. Реферите продължиха със спорните обсъждания, като отмениха наша точка след обжалване под предлог, че не е била спасена както трябва. Ефект този път нямаше, тъй като Савин сбърка със сервиса.

Критичен моменти имаше при 9:7 за Русия, но за наш късмет Илиних докосна мрежата при иначе успешната си атака. Нападателят на Русия обаче се реваншира с начален удар за 11:8, което предизвика таймаут за нашия отбор. Мусерски се появи навреме на начален удар за Русия и с поредната си бомба затрудни посрещането си, което доведе до блокада срещу Соколов за 13:9. Оттук Русия лесно достигна до четири поредни мач бола, като при втория от тях мачът приключи след 15:11 за Русия.