Разпределителят на българския национален отбор по волейбол Андрей Жеков логично беше разочарован от отпадането ни от Световното първенство. Ветеранът заяви, че още преди началото на турнира е призовал към повече реализъм заради изравнените сили на отборите-участници.

„Според мен на пръв поглед и като гледам статистиката, ни надиграха на сервис. Тотално – 12 аса и 9 наши грешки. При такава ефикасност от другата страна трудно се играе. Или трябва да им отвърнем със същия сервис ние, или да издържим на посрещане. Друг вариант няма. Може би за това и в първите два гейма резултатът беше такъв. След това когато ние намалиха и ние стабилизирахме нещата при посрещането, играхме равностойно с тях“, сподели Жеков пред камерата на Нова телевизия.

„Въпросът е, че в четвъртия гейм отново просто не успяхме да издържим вече и физически. Бяхме готови и дадохме всичко от себе си в този мач – и като желание, и като емоции – но реалностите са такива. Отборите са с изравнени сили. Още преди световното първенство казах, че трябва да бъде реалисти. Не сме тръгнали с малка кошница и така нататък, въпросът е, че силите са изравнени. Когато в дадения ден не покажеш максимума от възможностите си, можеш да загубиш от всеки отбор.“

„Имаме още два мача. Така се получава до момента – играем трудно, дори с по-слаби отбори от нас. С равностойни на нас загубихме – Канада и Германия, с по-силни от нас не стана. Единственото ясно е, че си тръгваме. Не е маловажно как ще изиграем оставащите два мача, защото все пак има класиране. Да, няма да сме в голямата игра, но все пак играем за България, за този отбор, за този колектив. Трябва да дадем всичко“, завърши Жеков.