Националният отбор по волейбол за мъже на Полша категорично спечели група А на Световното първенство, след като надигра Аржентина в директен сблъсък за първото място.

Домакините записаха чиста победа с 3:0 гейма, като взеха отделните части с 25:20, 25:20 и 25:23.

По този начин „дружина полска“, предвождана от бившия френски национал Стефан Антига, се класира за следващта фаза с пълен актив от 15 точки и само един загубен гейм. „Гаучосите“ засега остават на второ място с 9 точки и също се класират напред, но довечера могат да бъдат изместени от Сърбия, който посреща абсолютния аутсайдер Камерун.

Двубоят започна доста оспорвано и южноамериканците дадоха сериозен отпор на домакините, които обаче натрупаха важна преднина малко преди второто техническо прекъсване, което дойде при 16:12 за домакините. Впоследствие те си осигуриха пет поредни шанса да затворят мача и поведоха.

Вторият гейм се разви по подобен начин, като до един момент Аржентина играеше като равен с равен. Полша се оттегли на втора техническа пауза с актив от 16:14, а след почивката наниза четири безответни точки. „Гаучосите“ показаха дух и съкратиха изоставането си само до 2 пункта – 19:21, но след това отново големият брой грешки в собствената им половина ги провали в опитите да вземат гейма.

Третата част беше най-завързана като доста дълго време вървеше точка за точка. Към края Аржентина отново започна да издъхва и пропиля крехкия си аванс. Полша дръпна с 18:16, впоследствие направи 21:18 и 24:21. Тогава Аржентина реализира две поредни точки, но грешка при игра в атака подари успеха на поляците.

Най-резултатен в двубоя беше звездата на домакините Михал Винярски с 16 точки, а със също толкова завърши и Мариуш Влазли. За „гаучосите“ единствено Себастиан Соле (11) и Хосе Луис Гонсалес (10) записаха двуцифрен точков актив.

В друг мач от деня Германия буквално прегази Южна Корея с 3:0 гейма. „Бундестимът“ даде съответно 13, 16 и 21 точки на опонента си в различните части и временно излезе първи с 12 точки в потока и преднина от 1 пред Бразилия, който тази вечер играе срещу Куба.