Старши треньорът на волейболния ни национален тим Пламен Константинов сподели след отпадането на България от Световното първенство в Полша, че нито един състезател не бива да си позволява да се срутва психически, докато представя страната си.

Наставникът обяви след поражението от Финландия, че няма как да си подаде оставката, тъй като договорът му е изтекъл с края на шампионата.

„Продължавам да съм разочарован, за съжаление, направихме много слабо световно първенство, с някои малко проблясъци в първата фаза. Във втората фаза не успяхме да покажем поне минимума от потенциала, който имаше отборът“, сподели Константинов пред Нова телевизия.

„Знаех, че средно положение няма. Усещах психологическото състояние на отбора. Можеше да бъде само рязко нагоре или рязко надолу. Срутихме се най-вече психологически и в последните два мача просто не присъствахме. Аз го казах и на пресконференцията, на фланелките си носим знаме и всички имат имена на фланелките и никой не трябва да си позволява, дори сам за себе си, да показва безразличие. Независимо, че сме имали надежди за по-предно класиране. Нищо не ни извинява, че по този начин сме завършили това Световно първенство.“

„Голяма грешка е да се оставиш да изглеждаш така. Не искам емоционално да отговарям след такива два мача. Като се приберем, аз не мога да си подам оставката, защото нямам договор, моите задължения приключиха, това, което бях поел като ангажимент. За след това... нека да ни изстинат главите“, каза още треньорът.

„Има моменти, в които не е нужно да казваш нищо. Не мога да отрека, че тези момчета се вложиха на максимум в подготовката. Имаше огромен ентусиазъм и желание. Тренираха много здраво два месеца. Има и фактори, които ни влияят на играта, защото нямаме равностойни хора на някои постове. Със загубването на двамата сервиращи, нападащи и блокиращи центрове. По този начин загубихме целия облик и цялата игрова идея, а тя беше да се използва това, което вече има.“

„Едва ли са мислили те за треньора в тези мачове. Много е тежко, когато си дал всичко и нищо не ти се връща. Много е тежко“, каза още наставникът.

„Трябва да изчистят главите, трябва този отбор да тръгне наново да се доказва догодина. Това е единственият възможен път. Факт е лошата игра, но това не означава, че трябва да се отказваме или да не се гонят високи цели“, допълни Константинов.