Тежка загуба претърпя българския национален отбор на старта във втората фаза на Световното първенство по волейбол за мъже в Полша. Нашите момчета показаха твърде малко аргументи срещу изключително добре построения състав на Бразилия и световните шампиони ни отупаха лошо с 3:0 (25:15, 25:21,25:21), като нанесоха най-тежкото поражение за „лъвовете“ от началото на шампионата.

Атаката беше голямата разлика между двете селекции, като в отсъствието на Виктор Йосифов „трикольорите“ не успяха да противодействат добре при блокадите. Така нашият тим не спечели нови точки от този мач и ще трябва да извърши доста корекции за утрешния мач срещу Германия, който е един от директните ни съперници за място в етапа на елиминациите.

* * *

Стартовият състав на България: Андрей Жеков, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Скримов, Теодор Салпаров - либеро

* * *

източник: fivb.org

Старът на срещата беше категорично в полза на Бразилия. Разпределителят Бруно Резенде измъчи нашето посрещане с пет поредни мощни сервиса, които до един завършиха с точки за "селесао". Лукас и Уолъс донесоха две от тях с блокади, преди синът на треньора Резенда да сбърка, за да ни донесе първа точка при 1:5. Техническото прекъсване дойде при 8:3 за опонента ни, а малко по-късно Уолъс изненада Скримов с не много силен, но добре насочен сервис, който доведе до контра за 10:4. Блокада срещу Светослав Гоцев доведе нещата до 11:4, което принуди Пламен Константинов да вземе второ прекъсване.

То не доведе до някаква промяна на статуквото, като Бразилия продължи да доминира тотално на полето и лесно стигна до втората техническа пауза при 16:9. След нея селекционерът на южноамериканците демонстрира спокойствие, като пусна резервните си разпределител Рафаел и диагонал Леандро Висото, а последният с чудесна атака по диагонала увеличи изоставането ни на 8 точки - 18:10. Скримов беше човекът, който прекъсна трупането на точки за противника, с атака с дясната ръка за 21:11, но веднага дойде грешка на Цветан Соколов при начален удар.

Нашите успяха да намалят леко изоставането си до края, но със само 7 успешни атаки за целия гейм нямаше как да попречат на Бразилия да затвори гейма с чудовищна атака на Висото и 25:15.

източник: fivb.org

Вторият гейм започна по позитивно и поне до 3:3 вървеше равностойно. После отново на начален удар застана Уолъс, който както в предишната част се целеше предимно в зоната на Тодор Скримов. Нападателят ни се огъна на два пъти и това донесе лесни точки за "селесао". Соколов пък продължи да бъде длъжник на отбора след нова грешка при сервис. Все пак "трикольорите" сториха нужното, за да не увеличат изоставането си до първото техническо, което дойде при 6:8.

Паузата като че ли върна част от увереността на родните национали, които започнаха да противодействат по-добре на противника. "Лъвовете" напипаха сервиса си, което започна да създава трудности за Бразилия, което скоро рефлектира и в равенство 9:9. Соколов също се събуди и отбеляза няколко важни точки, но малко преди техническото прекъсване Уолъс отново започна да ни тероризира от начален удар, като този път пробитият беше Николай Пенчев. Така Бразилия стигна до второ техническо прекъсване при 16:13 в своя полза.

Връщането на разликата повлия негативно върху настройката на отбора и въпреки чудесното включване на Мирослав Градинаров с ас, лошо взаимодействие между Жеков и Тодоров позволи на противника да има комфортна преднина от 4 точки - 16:20. Блокаут на Цветан Соколов и блокада срещу Лукарели ни приближиха на две точки, преди много бързо Сааткамп с мощна атака и силен сервис да приближи "селесао" на две точки от спечелването на гейма. Топовен сервис на Данаил Милушев ни даде шанс да направим брейк точка, но Соколов стана жертва на тройна блокада. Скоро след това Сидней дос Сантос-Сидао приключи всичко с бърза атака през центъра - 25:21 за Бразилия.

източник: fivb.org

Сравнително безоблачното развитие на мача размекна Бразилия в началото на третия гейм, което ни позволи да вземем ранен аванс от 4:2. "Селесао" показа класата си при блокадата и след страхотни изяви на Лукас и Сидао край мрежата, южноамериканците обърнаха до 5:4 в своя полза. Това съвпадна с нов спад при тяхното посрещане, а Цветан Соколов отигра няколко ключови атаки, за да ни изведе напред с 8:7. В тези минути отборът ни изглеждаше много компактен, докато играчите на Резенде допуснаха няколко елементарни грешки, а Уолъс прати атака в аут, за да ни изведе напред с 11:7.

Блокада срещу Цветан Соколов и успешна акция на Лукарели скъсиха преднината ни до 2 точки, като с известни колебания тя се запази до втората техническа пауза. При малко повече внимание от наша страна тя можеше да дойде за нас при аванс от 4 точки, но няколко мига невнимание приближиха бразилците до нас при 16:14.

В ключовите моменти "селесао" отново показа голямата широчина в състава си, като Бруно Резенде смени своя син и силно представящия се Уолъс, което разстрои играта ни. Лукарели изглеждаше вездесъщ и обратът бе факт - 17:16 за Бразилия. Цветан Соколов успя бързо да изравни, но след негова атака, ударила антената, противникът поведе с 20:19. В тези мигове и късметът се усмихна на бразилците, след като сервис на Лукарели закачи филето и промени неприятно траекторията си, а в желанието си да спаси топката Жеков стъпи в половината на съперника.

Теодор Тодоров съхрани шансовете с единична блокада срещу Сидао, след като не успяхме в атаката си. След него обаче иначе стабилният на сервис Жеков сбърка, изпращайки кълбото в мрежата - 20:22. Пенчев със силна атака от зона 2 и хубав скъсен сервис почти ни изработи нова точка, но Лукарели отрази атаката на Соколов, а след това Сааткамп с блокаут запази статуквото.

Скримов сгреши при следващата ни възможност за атака, пращайки топката в аут над блокадата. Оттук нататък пътят за връщане в гейма и мача на практика беше затворен и бразилците с лекота спечелиха мача с атака на Мурильо през тройната ни блокада – 25:21 и мач за противника.

Най-резултатен за победителите беше Уолъс с 14 точки, докато Рикардо Лукарели реализира 13. От нашия лагер с най-много точки беше Цецо Соколов – 9, а Тодор Скримов и Теодор Тодоров добавиха съответно по 8 и 7 пункта.