Отборът на Канада нанесе първо поражение на родния национален тим по волейбол на Световно първенство, след като ни победи с 3:2 гейма  (17:25, 25:17 20:25, 26:24, 15:8) във втората ни среща от група С на шампионата в Полша.

Това бе третата среща на подобен форум между двата отбора, като предишните два такива сблъсъка – през 1980 година и през 2013 година – завършиха успешно за „трикольорите“ (съответно 1:3 и 0:3).

Отборът на Глен Хоуг показа много воля и силна игра при блокадата, а над всички беше диагоналът Гавин Шмит, който приключи мача с 22 точки (18 от атака, 3 от начален удар, 1 блокада).

При нас най-резултатен бе Цветан Соколов също с 22 точки, а 4 аса наниза Тодор Скримов, който приключи срещата с 8 точки.

България-Канада

източник: fivb.org

Откриващият гейм на срещата стартира по ужасен начин за българите, като изненадата с включването на Теодор Тодоров вместо Николай Пенчев сред титулярите не проработи. Канадците затрудниха "трикольорите" със силни изпълнения на сервиси, които попречиха на по-доброто организиране на нашите атаки, където допуснахме и доста грешки. Противникът бързо дръпна с 2:4, а след това грабна четири последователни точки, за да дойде първото техническо прекъсване.

Това, което отпуснахме на канадците с грешки, постепенно наваксахме с хубави блокади. Тодор Алексиев и Цветан Соколов направиха решаващи блокове срещу Руди Верхьоф и Гавин Шмит, след което Николай Пенчев с находчив блок-аут спечели продължително разиграване, за да догоним при 10:12. Канадците все по-трудно намираха отговор на инерцията, която момчетата на Пламен Константинов набираха и Цветан Соколов със страхотен ас изравни при 15:15, а в следващото разиграване спечелихме второто техническо прекъсване при 16:15.

Страхотно включване на Тодор Скримов от пейката буквално отчая северноамериканците. Нападателят реализира два поредни аса за аванс от 19:16, а нашият отбор продължи да трупа точка след точка, докато разликата не стигна 7 точки в наша полза. Краят на първия гейм дойде при 25:17 след единичен блок на Теодор Тодоров.

България-Канада

източник: fivb.org

Втората част също се отличи с колеблив старт за България. Родните национали позволиха на Канада да дръпне с четири точки аванс (3:7), но все пак успяха да скъсят изоставането си до първото техническо прекъсване, което дойде при 6:8.

Успешни двойни блокади срещу Соколов и Алексиев разколебаха българския тим, а "кленовите листа" с малко късмет успя да измъкне няколко много важни разигравания, където инициативата бързо преминаваше от едната страна на мрежата към другата. Ас на Джон Гордън Перин доведе резултата до 10:15 в полза на противника, а втората техническа пауза бе при 11:16. 

Сривът в играта на "трикольорите" продължи с пълна сила по-нататък в гейма. Посрещането ни отново бе разколебано от началните удари на противника, а ас на Николас Хоуг изведе Канада напред до 14:21. До край Теодор Тодоров успя да постигне директно попадение от сервис, ала северноамериканците изравниха геймовете след 17:25.

България-Канада

източник: fivb.com

Третият гейм още от самото си начало тръгна точка за точка, като основната тежест от двете страни на мрежата изнесоха най-добрите реализатори Соколов и Гавин Шмит. Ключова се оказа точката на Николай Пенчев за 9:7, която ни позволи да направим серия и да дръпнем с 4 напред. В тези мигове противниците ни изглеждаха доста респектирани и логично вторият технически таймаут дойде при 16:12.

"Кленовите листа" видяха шанс да се върнат в гейма след един флоп сервис, който затрудни Салпаров и разликата бе стопена до две точки. Цветан Соколов обаче се погрижи скъсяването на преднината ни да спре, като много хитро отигра по диагонала срещу тройна блокада.

При 19:17 Канада отново ни притисна с две поредни атаки, след които успяхме да организираме наше нападение, което Тодор Алексиев реализира. Грешките от сервис за нас продължиха и Гавин Шмит с ас продължи да дърпа отбора си напред - 20:19. С добри включвания на Алексиев и Соколов успяхме да вървим напред и да пазим крехкия аванс, докато от другата страна Перин сбърка срещу тройна блокада, опитвайки да плъзне топката по пръстите на нашите играчи. Скримов отново се оказа жокерът със силния си сервис, като първо изработи точка на Цветан Соколов, а след това с ас приключи гейма за 25:20.

България-Канада

източник: fivb.org

Четвъртият гейм стартира с успешно разменени атаки, но с приближаването до първото техническо прекъсване Канада натрупа увереност. Скримов и Соколов по веднъж изпратиха топката в аут, а с успешна блокада противникът дръпна с 8:6.

След техническия таймаут Канада успя за кратко да удържа аванса си, преди със страхотни изяви Николай Пенчев, Тодор Скримов и Цветан Соколов да направят обрат - 12:11 за България. Соколов продължи да тормози съперника ту с технични, ту с мощни отигравания, а Пламен Константинов в точния момент се възползва от сервиса на Данаил Милушев, с който стигнахме до аванс от 16:14.

При поредното заставане на Скримов на линията за сервис авансът ни набъбна сериозно. Канада се задъхваше с посрещането, а Соколов нямаше грешка в тези минути, за да се откъснем с 19:15. Тъкмо когато обаче изглеждаше, че имаме контрол над събитията, успешен блок на Перин и няколко неточности в нашата игра доближиха Канада на само точка - 20:19. Теодор Тодоров ни успокои с атака през центъра, но Шмит задържа напрежението със забивка по правата.

"Кленовите листа" опитаха да лазят по нервите ни с безмислено обжалване при точка на Скримов за 22:20, но след това не само че удържахме Перин, но Тодор Алексиев с игра по късия диагонал увеличи аванса ни до 3 точки.

Две поредни блокади на противника - едната от които единичен блок на Шмит срещу Соколов - обаче върнаха напрежението при нас. Последва продължително разиграване, при което Шмит с огромен късмет прокара топката край тройната ни блокада - 23:24. Теодор Тодоров ни върна на прав път с технична изява през центъра, но след това Шмит взе нещата в свои ръце. Нападателят първо игра силно по блока ни, за да даде геймбол на Канада, а след това с бомбен ас вкара двубоя в тайбрек.

България-Канада

източник: fivb.org

Петият решителен гейм започна обещаващо с аут на Перин, но противникът добре разгадаваше действията си. Канадците умело строяха блокадите си и дръпнаха с 5:2. Играта на Шмит все още спореше, а Дъстин Шнайдер на няколко пъти ни изненада, като организираше атаки през центъра.

При 8:5 за Канада имахме късмет, след като успешна атака от втора линия на Николас Хоуг бе отменена заради грешка на канадеца, но при 9:6 Тодор Скримов бе хванат на блокада и авансът на противника стигна 4 точки. При 11:7 Соколов на два пъти поред атакува почти необезпокояван полето на противника, но момчетата на Глен Хоуг се справиха, а след това Перин игра с блокадата за 12:7.

Щабът на "лъвовете" опита да оспорва, търсейки докосване на мрежата, но не сполучи, а след това и Цветан Соколов бе хванат на блокада, което приближи противинка на две точки от спечелването на срещата. Пусната топка на Шмит и блокаут на Николас Хоуг набързо приключиха мача при 8:15.

Стартовият състав на България: Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Теодор Салпаров - либеро